mamaplus

Cum să faci tranziția de la lichide la solide. Sfaturi privind diversificarea alimentației bebelușului

-
//
23.09.2020

Pare că bebelușul tău este gată să treacă de la lichide la alimentele solide? Poate fi puțin descurajant, dar atâta timp cât iei lucrurile încet și faci schimbările treptat, acesta poate fi un moment cu adevărat minunat pentru micuțul tău, cât și pentru tine.

Este nevoie de timp, însă bebelușii au un simț înnăscut care îi ajută să se adapteze. Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta puiul să treacă de la lăptic la alimente solide:

Așteaptă până când bebelușul este pregătit

Nu este nicio grabă să introduci alimentele solide în alimentația bebelușului; lasă-l pe el să-ți indice că ar fi pregătit pentru diversificare.

De obicei, în jurul vârstei de șase luni este momentul când bebelușul este gata de tranziție. Vârsta nu este însă principalul factor determinant la trecerea la alimente solide; există semne fizice care indică faptul că bebelușul este gata pentru diversificare. Acestea includ:

  • Poziționarea jucăriilor în jurul guriței;
  • Interesul bebelușului cu privire la ceea ce mănânci tu;
  • Poziționarea capului vertical și stabilitatea acestuia;
  • Bebelușul poate să stea în funduleț.

Începe cu alimente moi

Un lucru pe care cu siguranță nu vrei să-l faci este să începi cu alimente tari. În primul rând, bebelușul nu are dinți pentru a mesteca alimentele, iar al doilea aspect este că acesta reprezintă un salt prea mare de la lichide.

Avocado, banane, morcovi și cartofi dulci sunt alimente ideale și foarte hrănitore pe care i le poți oferi bebelușului.

Introdu câte un aliment nou, pe rând

Dacă introduci câte un aliment nou, pe rând, ai șansa să vezi dacă bebelușul are vreo reacție alergică la alimentul respectiv. Treptat, pe măsură ce îi apar dinții, bebelușul va începe să învețe cum să mestece, așa că poți toca alimentele în bucăți mai mari.

Fii răbdătoare

Oricine are copii îți poate spune cât de mult poate dura masa, mai ales atunci când bebelușii trec la alimente solide. Secretul este să fii răbdătoare și consecventă. Lasă bebelușul să exploreze alimentele noi și nu te îngrijora prea mult de mizerie.