mamaplus

Cum să crești un copil isteț? Sfaturi utile începând cu vârsta de 2 luni a bebelușului

-
//
07.03.2022

Unii experți afirmă că inteligența copilului începe să fie construită încă din perioada intrauterină, atunci când părinții încep să comunice cu cel mic. Pe lângă legătura emoțională pe care o au părinții cu cel mic, comunicarea joacă un rol esențial în dezvoltarea și creșterea sa. Nu doar jocurile îi stimulează creativitatea și funcția cognitivă, ci și felul în care îi vorbești micuțului tău. Vezi mai jos patru sfaturi esențiale ca să ai un copil isteț.

Unui copil isteț i se răspunde inteligent

Nu numai felul în care îi vorbești copilului tău îi influențează dezvoltarea capacităților intelectuale, ci și modul în care îl asculți și îi răspunzi. Până nu demult părinții erau bombardați cu informații în legătură cu anumite jucării care sunt excelente pentru dezvoltarea creierului copilului. Se pare însă că mult mai importante decât jucăriile sunt interacțiunile cu părinții. Copiilor le trebuie stârnite și satisfăcute curiozitățile prin jocuri, discuții, plimbări, excursii etc. alături de părinți.

Un copil isteț se joacă inteligent

Copiii învață jucându-se. Prin joacă se activează milioane de nervi la nivelul creierului care contribuie la dezvoltarea armonioasă din punct de vedere intelectual. Încă de când bebelușul împlinește vârsta de 2 luni, poți începe cu Jocul Fețelor. Așază-te în fața copilului și fă tot felul de giumbușlucuri: scoate limba, strâmbă din nas, deschide gura, închide ochii. Încet-încet, copilul va începe să te imite. Iar când el face o grimasă, fă la fel ca el. Copiii adoră mimica, iar expresiile faciale sunt cea mai potrivită formă de divertisment pentru copiii de 2 luni. De la 4 luni sunt indicate jocurile care scot tot felul de sunete prin agitare, lovire, atingere. De asemenea, sunt indicate jucăriile cu diferite texturi, astfel încât degetele bebelușului să înceapă să simță ceva dur, ceva moale, ceva aspru, ceva fin etc.

Între 6 și 9 luni puteți trece la jocul cu mingea și cubul

Jocul cu oglinda este de asemenea indicat, mai ales dacă aveți o oglindă mare pe perete. Copilul va încerca să se ridice, să o atingă și este foarte amuzat că imaginea din oglindă încearcă să-l copieze. Apoi, de când încep să meargă de-a bușilea poți pune o jucărie pe care el să o ia singur și să fie nevoit să „muncească” pentru ea. Mărește treptat distanța de fiecare dată când a venit să o ia. Dă-i copilului o cutie de carton în care să pună diverse jucării pe care le așezi lângă el. Puteți să le și sortați, pe culori, pe mărimi, pe texturi, astfel încât copilul a înceapă să le distingă. Același lucru se poate face și cu hăinuțele lui pe care să le scoateți împreună din sertarul lui și pe care să le puneți la loc.

Între 9 și 12 luni sunt indicate jocurile de memorie

Ascunde o jucărie de-a lui sub o hăinuță și așază alta hăinuță lângă. Întreabă copilul unde este jucăria și încurajează-l să o găsească.

De-a v-ați ascunselea este un joc excelent pentru copiii între 9 și 12 luni

Acesta se poate juca în doua feluri fie vă ascundeți undeva și la un moment dat ieșiți prin surprindere, fie nu ieșiți de loc, însă îl strigați pentru că cel mic să găsească locul în care sunteți ascuns după zgomotele pe care le scoateți.

Copiii isteți au jucării istețe

Pentru copii nu sunt importante jucăriile scumpe. Ei nici măcar nu-și dau seama dacă o jucărie e scumpă sau ieftină. Pentru copii, o jucărie isteață este aceea care îi stimulează toate simțurile și cu care se joacă alături de părinți. În primul an de viață pentru copii sunt telefoanele, oglinzile (care nu se sparg), cuburile sau plusurile în culori contrastante, jucăriile cu imprimeuri pătrate sau cercuri în culori puternice, cărțile cu diferite texturi, cuburile și mingile.