Atât bebelușii alăptați la sân, cât și cei hrăniți cu biberonul au tendința de a înghiți aer atunci când sunt alăptați la sân. De asemenea, bebelușii înghit aer atunci când plâng, precum și atunci când mănâncă prea repede sau într-o poziție greșită. Din acest motiv, bebelușii trebuie ajutați să râgâie pentru a scoate aerul afară.

Proaspeții părinți, în special cei care se aflî la primul copil, au tendința de a deveni obsedați de râgâiala bebelușilor. Însă este important ca toți părinții să știe că nu toți bebelușii râgâie după fiecare masă. Uneori bebelușii râgâie imediat, alterori le ia mai mult timp până elimină aerul, dar se mai întâmplă și ca aceștia să nu râgâie deloc, oricât de mult te-ai chinui să-I faci să scoață aerul afară.

Prin urmare unii bebeluși pot adormi liniștiți după ce au mâncat, fără să fie deranjați de gazele de la stomac. Nu este cazul ca bebelușii să fie treziți. Este în regulă să adoarmă fără să râgâie. Dacă vor avea nevoie, o vor face mai târziu, cu sau fără ajutor.

Râgâitul nu trebuie neapărat să fie unul zgomotos. Prin urmare, de multe ori, râgâitul silențios, poate fi scapăt din vedere de părinți. De asemenea, uneori poate fi suficient să îi faci să râgâie o singură dată, în timp ce alții trebuie să repete de două sau trei ori până când se simt confortabil.

Cum îți ajuți bebelușul să râgâie?

Pentru a-ți ajuta bebelușul să râgâie trebuie doar să-l tii în poziții confortabile, și să-l masezi sau să-l bați foarte ușor pe spate. Iată câteva poziții perfecte pentru acest proces:

  • Așază copilul cu fața în jos pe genunchi și masează-i ușor spatele. Aceasta este o poziție foarte reconfortantă pentru bebeluși, dar favorizează amestecul de lapte și aer, ceea ce face ca uneori aerul să iasă însoțit de lapte.
     
  • Așază bebelușul în poziție verticală, cu capul pe umăr, și masează-l sau mângâie-l ușor. Aceasta este cea mai tradițională și cea mai bună poziție pentru râgâit, deoarece, pe lângă faptul că facilitează ieșirea aerului, bebelușul se simte liniștit și calmat.
     
  • O altă poziție care facilitează râgâiala este să-l așezi în funduleț pe genunchii tăi (însă această poziție poate fi folosită doar când bebelușul este capabil să-și țină singur capul). În același mod ca mai sus, prin masarea sau mângâierea bebelușului, acesta va expulza aerul din stomac. ATENȚIE! Această poziție nu este recomandată pentru bebelușii mici de 3 luni.

Există și cazuri în care, unii bebeluși, trebuie să râgâie în timpul alimentației. Bebelușii care au această nevoie devin neliniștiți în timp ce se hrănesc și/sau refuză să mai sugă. În aceste cazuri bebelușul trebuie ajutat să elimine aerul înghițit și apoi își va relua hrana.