mamaplus

Cum să ai grijă ca bebelușului să nu-i fie nici prea cald, nici prea frig. Temperatura ideală pentru camera lui

-
//
28.09.2020

Pentru a te asigura că bebelușul tău se simte oricând confortabil și că nu se află în pericol, este important să ai grijă să nu-i fie nici prea cald, dar nici prea frig. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum ar trebui să procedezi din acest punct de vedere!

Bebelușul se va simți cu adevărat în largul său când sunteți acasă dacă în camera în care își petrece mai mult timp este temperatura potrivită. Referitor la acest aspect, medicii pediatri atrag atenția asupra următorului fapt: nu poți să-ți dai seama dacă bebelușului tău îi este prea cald sau prea frig urmărindu-l cum transpiră. Explicația specialiștilor este următoarea: există două tipuri de glande sudoripare (apocrine și ecrine), glandele apocrine secretând transpirație prin foliculii de păr, iar la început transpirația va fi fără miros, după care va începe să aibă miros. Aceste glande sunt pline cu apă, cu electroliți, cu lipide, cu steroizi și cu proteine, iar în prezența bacteriilor vor interveni și mirosurile.

Glandele sudoripare ecrine apar în perioada în care bebelușul se află încă în mediul intrauterin, mai întâi pe palme și apoi pe tălpi. Cam din a cincea lună de sarcină, glandele ecrine acoperă aproape tot corpul fătului. După nașterea bebelușului, printre cele mai active glande ecrine sunt cele situate în zona frunții. Ulterior, bebelușul va începe să transpire în zona trunchiului și pe membre.

Pentru a ne putea da seama mai ușor dacă temperatura din camera bebelușului este sau nu potrivită pentru el sau dacă l-am îmbrăcat prea gros ar trebui să i se verifice zona scutecului. În cazul în care bebelușului îi este prea cald, această zona va fi foarte caldă. Alte indicii menite să îți spună că bebelușul este supraîncălzit sunt:

  • Pielea bebelușului este mai caldă ca de obicei la atingere;
  • Bebelușul este letargic;
  • Bebelușul pare amețit, confuz;
  • Pielea bebelușului se înroșește;
  • Ritmul cardiac al bebelușului este mai intens;
  • În unele cazuri, bebelușul vomează.

Primul demers pe care ar trebui să-l faci, în cazul în care sesizezi oricare dintre indiciile menționate, este să îndepărtezi unul dintre straturile de îmbrăcăminte pe care le are bebelușul. Chiar dacă medicii spun că un bebeluș se va simți confortabil dacă va purta un strat de îmbrăcăminte în plus față de un adult (de pildă, dacă noi avem o bluză cu mâneca lungă, bebelușul ar trebui să aibă o jachetă), acest sfat nu este valabil de fiecare dată, în special când temperaturile sunt ridicate.

Bebelușii se vor simți în largul lor dacă în camera lor va fi o temperatură cuprinsă între 20 și 22 grade Celsius. Practic, ar trebui ca unui adult să nu-i fie prea cald, dar nici să simtă că este prea răcoare în încăperea respectivă.

Cât privește aerul condiționat, acesta poate fi folosit dacă afară este foarte cald. Ideal va fi să fie setat la o temperatură de 22-24 grade Celsius, în timp ce bebelușul va fi înfășat. Contează însă mult și cu ce va fi înfășat. Spre exemplu, un nou-născut (0-4 luni) ar trebui să aibă parte de materiale textile din fibre cât mai naturale, ușoare, ce permit pielii să se aerisească optim. Și îmbrăcămintea purtată de bebelușii mai mari ar trebui să respecte aceeași regulă: fibre cât mai naturale, ce lasă pielea să respire, împiedicându-se supraîncălzirea.

Odată ce un bebeluș ajunge la vârsta de 4 luni, se poate renunța la înfășat, iar acesta poate să poarte și pijamale, cu condiția să fie confecționate din materialele potrivite.

Regula generală este, pentru starea de bine a bebelușului, ca încăperea în care se va odihni să fie cea mai răcoroasă din casă.