Medicii pediatri spun că de la vârsta de 6 luni, bebelușii nu mai au nevoie să mănânce în timpul nopții. Dar cum micuții sunt diferiți, nu foamea este cea care îi trezește întotdeauna, motivele care le perturb somnul fiind nenumărate.
Dacă un bebeluș de 6-9 luni doarme 5-6 ore legate pe noapte, este minunat. Însă un somn de 10 ore este prea mult pentru un micuț care are sub un an. Pentru a avea un somn liniștit trebuie să îi creezi o rutină. Bebelușul nu trebuie lăsat să plângă noaptea fără să îl consolezi pentru că astfel îi vei transmite un mesaj greșit: se vă simți singur și neimportant.
Cum spuneam mai devreme, copiii nu se trezesc doar pentru că le e foame, așa că nu îi da lapte de fiecare dată când se foiește. Încearcă să îl liniștești, să îl mângâi, să îi schimbi poziția pentru a-l face să adoarmă la loc.
Se poate trezi din cauza burticii balonate, a erupțiilor dentare sau chiar căldură. Într-adevăr, punându-l la sân se liniștește, dar pe măsură ce crește, ar trebui învățat și alte metode de reconfortare.
Pentru a renunța la mesele de noapte, hrănește-l mai bine ziua. Încearcă să îl alăptezi de mai multe ori pe timpul zilei ori mărește-i porția de lapte praf. De mare ajutor ți-ar fi și să îl trezești pentru încă o masă chiar înainte de a merge tu la culcare.
Totuși, dacă vrei neapărat să elimini mesele de noapte mai apelează și la următoarele trucuri:
- Renunță gradual la mesele nocturne. Cum? Mărește intervalul dintre mese și scade cantitatea de lapte până când le vei elimina. Dacă bebelușul obișnuiește să fie alăptat de 3 ori pe noapte, decalează programul cu o jumătate de oră până elimini ședințele de alăptat. Organismul micuțului se va adapta la noul program.
- După diversificare, oferă-i o masă solidă seara. Ai grijă să fie ceva ușor, dar sațios. De exemplu, poți prepara biscuiți cu iaurt și banană.
- Dă-i apă în schimbul laptelui. Treptat diluează-i laptele cu apă, până ajungi să îi oferi apă în timpul nopții.