mamaplus

Cum ferești bebelușul de caniculă în timp ce vă aflați în mașină, acasă sau afară

-
//
21.06.2022

În casă, afară sau în maşină, temperaturile ridicate pot crea disconforturi bebeluşului. Tocmai de aceea, este necesar ca părinții să întreprindă câteva măsuri pentru a nu provoca deshidratarea micuțului sau alte neplăceri, cum ar fi insolația.

Cum ferești bebelușul de caniculă în timp ce vă aflați în aer liber

Spre deosebire de adulți, bebelușii nu au capacitatea de a-și regla temperatura corpului, iau temperatura mediului exterior, sistemul lor de reglare nefiind maturizat. Plânsul este, în cazul supraîncălzirii, modul prin care îşi exprimă disconfortul. Supraîncălzirea duce la deshidratare, agitație sau la consecințe mai puțin plăcute. Prin urmare, medicii recomandă respectarea mai multor măsuri în cazul plimbărilor, vara:

  • se acoperă capul bebeluşului (cu pălăriuță/ bandană/ căciuliță croşetată, subțire, din bumbac);
  • dacă adoarme, se acoperă cu scutecel subțire, tot din bumbac;
  • când vremea este toridă, i se fac una-două băi călduțe;
  • este bine ca plimbările să aibă loc, dimineața, înainte de orele 10.00 şi după orele 17-18, seara;
  • căruciorul se acoperă cu umbreluță/ copertină (din material subțire, deschis la culoare, care să permită ventilația);
  • folosirea unor creme speciale pentru copii, cu aplicare înainte de a ieşi din casă şi repetare la 2-3 ore.

Cum ferești bebelușul de caniculă în timp ce vă aflați în casă

Asigurarea unui confort termic este importantă în interior şi în anotimpul cald. Cei mai mulți recomandă păstrarea unei temperaturi cuprinse între 22 şi 24°C/ 25°C în camera copilului. În cazul folosirii aparatelor de aer condiționat, se verifică în mod constant starea filtrelor (şi se curăță) şi se urmăreşte ca jetul de aer rece să nu cadă direct pe copil. Însă, esențial este şi un alt aspect legat de temperatura din interior: aceasta să nu varieze de la o încăpere la alta.

În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, ideal este să fie din material natural (bumbac, in, bambus – lasă pielea să respire şi absorb transpirația), să nu fie prea strâmtă pe coapse şi talie (body-urile cu mâneci scurte sunt o sugestie). În interior sau afară, în cazul în care bebe transpiră mult, se verifică îmbrăcămintea acestuia pentru a o schimba cu hăinuțe uscate.

Cum ferești bebelușul de caniculă în timp ce vă aflați în mașină

În maşină, bebeluşul se poate încălzi destul de repede, dat fiind faptul că stă oricum aşezat în scaunul auto; prin urmare, ideal este să fie îmbrăcat cu un strat subțire de haine, fără pălării şi fără a i se acoperi picioarele. De asemenea, este important ca soarele să nu bată spre el în timpul călătoriei. O soluţie ar putea fi parasolarul auto retractabil – se fixează pe geamurile laterale, protejează de razele directe ale soarelui şi se rulează prin simpla apăsare a unui buton.