mamaplus

Copiii care dorm la prânz memorizează mai bine tot ce învață pe parcursul zilei

-
//
08.05.2020

Somnul de la prânz este foarte important pentru bebeluși. În afară de faptul că își recapătă puterile, îi ajută să rețină mai bine ceea ce au învățat. Cu alte cuvinte, somnul nu este doar o pauză pentru reîncărcarea bateriilor celui mic, ci este o parte importantă a dezvoltării sale, deoarece favorizează un nivel avansat de învățare cunoscut sub numele de abstractizare.

Un pui de somn îmbunătățește memoria pe termen scurt. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Arizona. Ei au analizat comportamentul a 48 de copii în vârstă de 15 luni, al căror creier evoluează constant.

Cercetătorii susțin că un pui de somn la prânz îmbunătățește stocarea de memorie pe termen scurt, la copiii cu vârste între 1 și 3 ani.

"Făcând această pauză, îi ajută să asimileze ceea ce au învățat și să lase loc pentru noi informații. După o perioadă de somn, păstrează conceptele mult mai bine," spun cercetătorii.

Autorii studiului au analizat răspunsurile copiilor la frazele pe care le auziseră anterior folosind expresii faciale. Spre deosebire de bebelușii care nu dormeau, cei care se odihneau între 2 și 4 ore după ascultare aveau o capacitate mai bună de a găsi tipare între propoziții, arătând dovezi ale învățării abstracte.

"Ceea ce știm este că cei mici trebuie să doarmă un timp rezonabil după ce au stocat informații pentru ca lucrările abstracte să aibă loc. Dacă nu dorm între 2 și 4 ore, probabil vor pierde ceea ce au învățat," a concluzionat autorul principal al studiului.

Și pentru celelalte beneficii ale unui somn odihnitor este important să se stabilească o rutină, astfel încât copilul să tragă un pui de somn în fiecare zi, aproximativ la aceeași oră, într-un loc confortabil. Asta vă contribui la îmbunătățirea capacității sale de a învăța.