mamaplus

Colicile bebelușului nu se tratează cu ceaiuri și nu dispar după botez

-
//
09.11.2020

Fiecare mamă își dorește doar ce-i mai bun pentru copilașul său, încă din primele luni de viață. Chiar dacă nu toți bebelușii se confruntă cu colici, cei care le resimt au nevoie de o îngrijire adecvată și de multă răbdare din partea părinților. În căutarea unor remedii-minune, multe mămici recurg la obiceiuri și sfaturi din popor despre care se spune că funcționează, dar în realitate nu sunt decât niște mituri. Să vedem în continuare despre ce este vorba.

Colici au doar copiii hrăniți cu lapte praf: FALS

Adevărul este altul: nu îi ocolesc nici pe copiii alăptați, nici pe cei hrăniți cu lapte praf. În ceea ce îi privește pe aceștia din urmă, este posibil ca, din cauza hrănirii cu biberonul, să înghită mai mult aer odată cu laptele, iar acest lucru să sporească durerea. Însă și micuții alăptați înghit aer când nu sunt atașați corect. Aerul se poate scoate însă relativ ușor, ținând copilul la verticală și bătându-l ușor pe spate până râgâie.

Se tratează cu ceaiuri: FALS

Sfatul de a da bebelușilor ceai este unul nu doar greșit, ci și periculos. Se vehiculează că ceaiul de fenicul, cel de mușețel sau cel de chimen, oferite direct bebelușului, ar ajuta la ameliorarea durerilor, însă informația este falsă. Până la șase luni, conform Organizației Mondiale a Sănătății, bebelușul nu trebuie să consume altceva decât lapte matern sau formulă. Ceaiurile nu ar face decât să îi umple inutil burtica sau chiar să îi irite mucoasa intestinală.

Trec numai după botez: FALS

O vorbă din bătrâni spune că bebelușii își cer botezul, iar acesta este motivul pentru care plâng. După sfânta taină, mai spun unii, bebelușii plângăcioși se liniștesc și tot disconfortul lor pare să dispară. Adevărul este că, uneori, perioada botezului se suprapune cu cea la care, în mod normal, sistemul gastrointestinal se maturizează, iar acest lucru se vede prin dispariția colicilor. Simptomele se pot ameliora începând cu luna a 3-a, a 4-a de viață, deși, în unele cazuri, perioada cu dureri abdominale se întinde până la șase luni. Problemele din cauza colicilor dispar subit, exact așa cum au apărut.

Dacă iei copilul în brațe când plânge, se învață în brațe și va fi un răsfățat: FALS

O altă versiune a acestui mit este aceea că bebelușul plânge pentru că vrea să te manipuleze. Nimic mai fals! Copilul plânge când are o durere sau când are nevoie de căldura brațelor părinților. Plânge pentru că este singura modalitate prin care se poate manifesta, iar uneori a acumulat tensiuni pe care trebuie să le elimine prin plâns. Indiferent care este motivul supărării sale, este indicat să îl iei numaidecât în brațe. Acolo se liniștește și, în felul acesta, îi arăți că durerile, emoțiile, temerile lui sunt importante pentru tine și este în regulă să și le exprime.

O serie de studii realizate de-a lungul timpului au arătat că bebelușii ținuți mult în brațe, și cu nevoi fizice și emoționale cărora li se răspunde imediat, se dezvoltă mai bine, sunt joviali și empatici, devin mai ușor independenți și au mai multă încredere în ei și în părinții lor atunci când cresc.

Înfășarea bebelușului alină durerile: Parțial adevărat

Înfășarea copilului, o practică folosită în trecut mai degrabă pentru ca bebelușul să aibă picioare drepte (un mit), se poate dovedi utilă pentru calmarea durerilor de burtică. Pe de o parte, pentru că bebelușul stă la căldură, pe de altă parte pentru că se face o ușoară presiune asupra burții, care poate ajuta la eliminarea gazelor.

Părinții observă că, uneori, bebelușul doarme mai bine când e înfășat, însă acest lucru se întâmplă mai degrabă pentru că nu își mișcă membrele haotic când tresare (reflexul involuntar Moro). Dacă observi că bebelușului nu-i place să stea înfășat, nu insista. Pentru căldură în zona abdomenului poți folosi un prosop sau o sticluță încălzite sau, și mai eficient, ține-l în brațe, piele pe piele.

Sunt provocate de intoleranța la lactoză sau de alergia la lapte: FALS

Colicii și alergia la proteina din laptele de vacă (PLV), respectiv intoleranța la lactoză sunt trei lucruri diferite, dar care se pot confunda. Intoleranța la lactoză și alergia la PLV sunt probleme medicale care necesită regim de excludere până la o anumită vârstă sau chiar toată viața, în timp ce colicii reprezintă un disconfort abdominal care dispare până la 3-4 luni, maximum 6, de la sine. E adevărat, uneori aceste probleme de sănătate se pot suprapune, dar medicul pediatru va ști să analizeze simptomele, să le coreleze, să aducă modificări în alimentație și să recomande analize pentru a pune diagnosticul corect.

Toți bebelușii fac colici: FALS

Există bebeluși care nu știu ce e aceea durere de burtică în primul an de viață și alții care suferă crunt din pricina colicilor începând cu a doua săptămână de viață. Oamenii de știință nu au reușit să ajungă la o concluzie privind aspectele care favorizează apariția colicilor și nici nu pot explica de ce unii copii sunt afectați, alții, nu. Există frați hrăniți la fel, crescuți în același mediu, îngrijiți la fel și, totuși, unul poate să aibă aceste probleme, celălalt, nu. Explicația cel mai des vehiculată ține de maturitatea/ imaturitatea sistemului digestiv, însă nu se știe care sunt factorii intrauterini care ar putea favoriza dezvoltarea mai bună sau mai slabă în cele nouă luni de sarcină.