Odată cu venirea pe lume a bebelușului, viața părinților se schimbă în totalitate. Este important ca pentru început să cunoască regulile elementare de hrănire, adormire și îngrijire a celui mic. Restul cunoștințelor vor veni cu timpul, odată cu acumularea experienței și stabilirea contactului mai strâns cu bebelușul. Băița copilului poate stârni tot felul de întrebări, mai ales în primele zile. Dr. Bianca Chețan, educator prenatal și consultant în alăptare, a răspuns celor mai frecvente întrebări legate de băița bebelușului.

Cât de des trebuie să îi fac baie bebelușului?

Băița bebelușului nu este obligatorie să fie făcută în fiecare zi (de 2-3 ori pe săptămână este suficient). Băițelele prea dese și prelungirea timpului petrecut în băița poate afecta filmul hidrolipidic al pielii, poate usca excesiv pielea sensibilă a bebelușului și poate determina probleme dermatologice. Pielea sensibilă a bebelușului poate absorbi mult mai ușor substanțe toxice .

Cum pregătesc apa pentru baia bebelușului?

Apa pentru băița bebelușului nu trebuie să fie fiartă și răcită. La băița bebelușului nu se folosesc ceaiuri (de ex. ceai de mușețel), uleiuri esențiale sau infuzii. Toate acestea pot reprezenta mediu de dezvoltare a bacteriilor. Temperatura apei trebuie să fie de 37 grade, măsurată cu termometru de apă la început , pana ne obișnuim cu acesta temperatura. În cădița cu reductor punem bebe pe un prosop și lăsam apă până la genunchii bebelușului ( maxim 10-12 cm), apoi până la șold. Pregătim tot ce avem nevoie la îndemână (șampon, gel duș, prosop, burețel), ca sa nu plecăm din cameră, să lăsăm bebe singur. Începem băița cu spălarea corpului, spatele urechilor, gât, piept, brațe, spate, piciorușe și organe genitale.

Ce fel de produse trebuie să folosesc pentru băiță?

Este important ca toate produsele cosmetice folosite pentru bebeluș să fie cât mai naturale (produse organice sau dermatocosmetice). Folosirea produselor care conțin parabeni, alcool, săpun, SLS și alte produse pe bază de petrol pot afecta pielea bebelușului și determină apariția dermatitei atopice, a dermatitei de contact sau a altor afecțiuni ale pielii.

Cât trebuie să dureze prima băiță?

Primele băițe durează 3-4 minute. Treptat creștem timpul și nivelul apei. După băița avem grijă cum prindem bebe și uscăm bebe cu un prosop de bumbac moale prin tamponare. Deoarece bebelușul în primele luni pierde destul de repede din temperatură este important să uscăm bine bebelușul prin tamponare cu prosop de bumbac. Pentru ștergerea urechilor folosim prosopul de bumbac și tamponare externă. Contraindicat bețișoare de urechi sau băgarea prosopului în ureche. Îmbrăcăm bebe corespunzător.

Ce urmează după băiță?

Următorul pas după băița propriu-zisă este îngrijirea după baie, adică toaleta oculară, toaleta nazală și toaleta bontului ombilical. Toaleta feței o facem dimineața sau seara, după preferință, cu ser fiziologic și tampoane sterile. Fiecare ochișor îl curățăm cu un tampon steril din unghiul intern spre exterior. Apoi restul feței.Igiena bontului ombilical se face cu comprese sterile și spirt sanitar în fiecare zi și încă 2-3 zile după ce cade. Nu se folosește betadina la igiena bontului ombilical!

Deoarece pielea și sistemul imunitar al bebelușului sunt extrem de delicate, produsele chimice din produsele de igienă (gel de duș, șampon, balsam corp), coloranții din îmbrăcămintea din fibrele textile, detergenții pot sensibiliza pielea bebelușului și provoacă apariția uscăciunii pielii, distrug filmul hidrolipidic protector al bebelușului și predispune la dermatite și alte afecțiuni dermatologice ale pielii. Băile frecvente, zilnice, prelungite pot de asemenea subția filmul hidrolipidic al pielii și pot provoca afecțiuni ulterioare ale pielii.