Primele zile de comunicare cu nou-născutul sunt considerate o perioadă a cellor mai mari descoperiri. Ce trebuie să cunoască părinții, ca să nu fie mirați?

Cele mai interesante curiozități despre nou-născuți

Atunci când mamele își văd pentru prima dată bebelușul, acestea trăiesc un sentiment de nedumerire: el este nu tocmai așa cum mi l-am imaginat...Și cu cât mama comunică mai mult cu bebelușul, cu atât mai multe surprize o așteaptă. Redacția Mamaplus.md a alcătuit o listă a celor mai interesante curiozități, pe care viitorii părinți ar trebui să le cunoască pentru a nu trăi sentimente de dezamăgire sau griji.

El arată foarte straniu

Căpușorul bebelușului are o formă neobișnuită, de exemplu, poate fi turtit din cauza oaselor craniale moi ale copilului, care se suprapun atunci când acesta trece prin canalul de naștere. Fața micuțului poate fi umflată, la fel ca și ochii – care practic în câteva zile vor reveni la normal.

Pielea lui nu se aseamănă deloc cu o piersică

Pielea nou-născuților se poate exfolia, poate fi acoperită cu o crustă, coșuri de culoare galbenă albă sau roșie. De vină se face activitatea imperfectă a glandelor sebacee și dezechilibrul hormonal. Faceți baie copilului în mod obișnuit și nu încercați să stoarceți sau să ungeți cu ceva coșurile. Peste o săptămână sau două, coșurile respective vor dispărea. În timpul băiței bebelușului, ungeți cu ulei crusta de pe cap, pieptănați-o, după care spălați capul cu șampon.

Are o gaură ciudată pe partea de sus a capului

Este vorba despre fontanela, care deocamdată rămâne deschisă și care se va închide către vârsta de un an. Grație fontanelei, oasele craniului se suprapun mai ușor în timpul nașterii. Fontanela este acoperită de un strat de piele densă, însă prin ea se vede cum pulsează vasele de sânge, în special atunci când bebelușul plânge. Nu vă fie frică: vă puteți atinge atent de această zonă de pe cap.

Are pete roșii pe corp

Medicii numesc aceste pete roșii telangiectazie și sfătuie părinții să nu le fie frică, că acestea vor rămâne pentru toată viața. În cele mai multe cazuri petele respective dispar în primul an de viață.

Cele mai interesante curiozități despre nou-născuți

Are secreții de lapte

Da, da. Imaginați-vă, că din cauza hormonilor mamei, o perioadă de timp după naștere, bebelușul poate face o criză hormonală. Ea se manifestă prin secreții de culoare galbenă din glandele mamare (atât la fetițe, cât și la băieți) și/sau eliminări sângeroase din vagin. Nu vă fie frică: este un fenomen normal, care va dispărea în cca 10 zile.

Bebelușul mănâncă frecvent

Potrivit literaturii de specialitate, nou-născuții trebuie să mănânce la fiecare 3 ore, însă în practică, sugarul poate cere lapte mult mai frecvent, chiar și la fiecare 1,5 ore. Este absolut normal și nu trebuie să refuzați să alăptați bebelușul de frica de supraalimentare. Regimul de alimentație este necesar doar în cazul bebelușilor hrăniți artificial: pentru ei intervalul de timp optim este de 3 ore.

...și scaun foarte frecvent

De regulă, bebelușul face treaba mare după fiecare alăptare, dar se urinează și mai frecvent. Asigurați-vă cu o rezervă mare de scutece: în prima lună de viață a copilului veți avea nevoie de cel puțin 6-7 scutece în 24 de ore.

Plânsul copilului – este o metodă de comunicare

Este singura posibilitate a bebelușului să vă spună că ceva îl deranjează: frigul, foamea, disconfort, durere. Practic în câteva săptămâni mamele încep să deosebească plânsul și își dau seama care ar fi motivul acestuia.

El doarme tot timpul

Prindeți momentul: așa va fi doar prima lună de viață. Nou-născuții, care nu sunt deranjați de nimic, se trezesc doar pentru a mânca, iar imediat după aceasta, adorm liniștiți. Însă peste câteva săptămâni după naștere, perioadele când va fi activ, vor fi mai lungi ca durată.

Cele mai interesante curiozități despre nou-născuți

El nu va zâmbi mai devreme de vârsta de 6 săptămâni.

Până atunci, bebelușii nu recunosc persoanele apropiate și nu reacționează nici într-un fel. Abia începând cu a doua lună de viață, la copii apare așa-numitul ”complex de trezire”: Atunci când vede pe cineva din rude, micuțul începe să zâmbească, să miște activ din mânuțe și piciorușe, să gânguie.

Nu vă faceți griji, dacă inițial bebelușul dvs.nu va corespunde imaginii unui nou-născut de pe copertă. În doar câteva săptămâni, defectele exterioare vor dispărea, veți începe să vă înțelegeți mai bine, iar între dvs. și bebeluș va fi o relație armonioasă.