Oasele bebelușilor sunt extrem de fragile, dar cu toate acestea fracturile nu sunt foarte comune în rândul lor. Dacă micuțul a căzut din pat, mai întâi, trebuie să stai calmă. Gândești mai bine și acționezi mai rațional dacă ai mintea limpede. Astfel, poți stabili dacă trebuie să duci copilul la Urgență sau dacă e doar o căzătură ușoară.

mamaplus

Ca să iei cele mai bune măsuri trebuie să faci o evaluare corectă a câtorva lucuri. În primul rând, de la ce înălțime a căzut copilul? Era pe un scaun, pe pat sau pe canapea?

Cu sau fără sânge

Loviturile la cap sau la spate sunt cele mai delicate. Verifică rapid dacă are vreo rană deschisă. Dacă îi curge sânge, acoperă rana cu un tifon și efectuează o presiune ușoară. Dacă sângerarea nu se oprește și rana este mare, atunci trebuie să mergi de urgență la cel mai apropiat spital.

Dacă rana este mică, iar sângerarea se oprește la aplicarea de presiune, poți aștepta să vezi cum se vindecă. Totuși, ține cont că poate curge mult sânge dintr-o rană la cap, chiar dacă aceasta nu este periculoasă.

Dacă nu vezi pete de sânge, caută cu vârful degetelor un cucui sau o adâncitură pentru a stabili astfel locul unde s-a lovit. De cele mai multe ori este suficient să aplici gheață. Cu toate acestea, ar trebui să fii atentă și la alte simptome.

Vărsături și durere

Dacă cel mic vomită imediat după ce a căzut, este cazul să-l duci la spital. Cu toate acestea, dacă bebelușul varsă abia după ce a plâns câteva minute nu e cazul să-ți faci griji.

Este normal ca gâtul copilului să se irite atunci când plânge, apoi să înceapă să tușească și chiar să vomite. Totuși, dacă acest lucru se întâmplă repetitiv și cu putere, trebuie să soliciți ajutor medical.

Durerea este și ea un bun indicator. Din nou, dacă va dispărea repede, nu ai de ce să îți faci griji. Pe de altă parte, dacă durerea nu dispare și copilul plânge și tipa necontenit, cel mai bine este să mergi cu el la spital.

Confuz și dezorientat

Dacă bebelușul este confuz, dezorientat sau inconștient, mergi la spital. Dacă este foarte adormit și îți este greu să-l trezești, ar trebui să te duci, de asemenea, cu el la medic.

Amețelile reprezintă un motiv pentru a merge imediat să ceri îngrijiri specializate. La fel și în cazul în care după o căzătură apar dificultăți de deplasare, de vedere sau de vorbit. Dacă bebelușul sângerează din urechi sau din nas trebuie să soliciți ajutor imediat.

De asemenea, dacă observi deformări oriunde pe corp, cum ar fi pe brațe sau pe picioare, precum și inflamații la nivelul scalpului, mergi la medic. Mărirea în volum a pupilei sau mișcările neobișnuite ale ochilor sunt motive întemeiate pentru a merge de urgență la spital.

Sursa