mamaplus

Ce trebuie să faci dacă bebelușul prezintă primele semne de deshidratare

-
//
12.04.2022

Dacă un copil prezintă vărsături, are diaree sau refuză să bea sau mănânce, el trebuie monitorizat deoarece pot fi semne de deshidratare. Această afecțiune apare când copiii nu consumă lichide în cantități suficiente. Ca părinte, încurajează copilul să bea apă, pentru a preveni deshidratarea. Spălarea riguroasă a mâinilor ajută la prevenirea multor boli care pot duce la deshidratare. Este important ca părinţii să fie foarte atenţi la simptomele deshidratării la copiii mici.   

În cazul în care deshidratarea este uşoară sau moderată, copilul poate avea limba uscată, lacrimi puţine sau absente, puls rapid, nervozitate, absența scutecelor ude, în cazul bebeluşilor, lipsa urinării în ultimele 8 ore.

Mare atenție la deshidratarea severă!

Dacă apar următoarele semne, este posibil să fie vorba despre deshidratare severă: gură foarte uscată (în interior poate să aibă aspect „lipicios”), piele uscată, mai ales pe abdomen, picioare şi brațe, somnolență excesivă sau apetență, ochii înfundați în orbite, lipsa urinării de mai bine de 8 ore la bebeluși și de peste 10 ore la copiii mai mari, pulsul rapid sau foarte scăzut, respirația profundă sau rapidă.

Ce trebuie să facă părinții

Deshidratarea ușoară poate fi tratată acasă. Dacă micuțul are diaree, dar nu varsă, copilul trebuie hrănit normal. Dacă vomită, nu i se vor mai da lactate și hrană solidă. Cere acordul medicului, pentru a şti ce trebuie să faci. Este posibil ca medicul să îți recomande să dai copilului o soluție cu săruri de rehidratare (care ajută la restabilirea lichidelor și mineralelor), câte 1 lingură la fiecare 15 - 20 de minute. Copiilor cu vârsta peste 1 an li se pot oferi lichide sau soluție cu săruri de rehidratare, 1-2 linguri la fiecare 15-20 de minute.

Când este nevoie de ajutor medical de urgență

Mergi de urgență la medic în cazul în care copilul are semne de deshidratare severă sau este este incapabil să rețină lichidele.