Brânza este un aliment foarte benefic pentru copii, datorită conținutului ridicat de calciu, proteine, vitamina A, vitamina B12 și a aportului de energie pe care aceasta le oferă. Chiar și așa, părinții ar trebui să se documenteze minuțios înainte de a-i oferi copilului brânzeturi. Află în continuare ce tipuri de brânză sunt inofensive pentru cei mici și brânzeturile interzise micuților.
Nu toate felurile de brânză sunt însă recomandate copiilor, unele pot conține bacterii (precum listeria). În general, riscurile sunt prezente la brânzeturile făcute din lapte nepasteurizat. Asa că asigurați-vă de faptul că cei mici mănâncă produse făcute din lapte pasteurizat sau din lapte crud obținut dintr-o sursă sigură, acestea fiind considerate a fi benefice pentru cei mici. Medicul pediatru trebuie consultat în permanență cu privire la introducerea diverselor alimente în dieta copilului. Este bine totodată să urmați regula celor 4 zile ca în cazul oricărui alt aliment.
Brânza simplă de vaci poate fi introdusă în alimentația copilului încă de la 6 luni, dacă acesta nu are intoleranță la lactoză sau dacă medicul este de acord cu introducerea acestui aliment în meniul bebelușului.
Brânzeturi pe care le puteți oferi copiilor sub un an:
- Mozzarella: brânză cu specific italian, are un gust discret și delicat, apropiat de cel al smântânii;
- Ricotta: este bogată în selenium, proteine și calciu, este foarte benefică pentru bebeluși, ajută la însănătoșirea pielii, îmbunătațirii vederii, dar conține multe grăsimi saturate;
- Mascarpone: este foarte grasă;
- Cottage (acea brânză cu „bulgărași”): este o sursă bună de proteine.
Deși aceste sortimente nu conțin sare de regulă, este bine să verificați ingredientele pe pachet.
Care sunt brânzeturile interzise bebelușilor?
- Cheddar: partea de lactoză din această brânză este scursă odată cu zerul, e bogată în proteine, fosfor și calciu, dar conține sare;
- Parmezan: este ușor digerabil, are un conținut scăzut de colesterol; este sărac în lactoză, dar conține sare;
- Brânza Brie: poate conține amoniac;
- Camembert: este foarte, foarte aromată;
- Gorgonzola: conține mucegai;
- Chevre: este făcută din lapte de capră, dar este foarte aromată.