mamaplus

În ce situații nu este bine să-ți scoți bebelușul afară la plimbare

-
//
12.11.2020

Imediat după externarea din maternitate, o mămică are probabil zeci de întrebări legate de bunăstarea copilului. Una dintre acestea ține de plimbările în aer liber cu bebelușul. Pentru că expunerea la aer este foarte importantă pentru dezvoltarea și creșterea nou-născutului, acest obicei ar trebui să facă parte din rutina voastră zilnică, însă există anumite zile în care ar trebui să te abții de la asta. Descoperă, în cele ce urmează, când nu e bine să scoți bebelușul afară.

Expunerea la aer a micuțului se face încă din prima zi de viață, cu condiția ca vremea să fie blandă. Începe cu 5-10 minute în prima zi, apoi, cu fiecare zi care trece, mai crești intervalul de expunere la aer. Retine că temperaturile nu trebuie să fie extreme, ci ușor de suportat. În zilele cu temperaturi extreme, îl poți scoate puțin pe balcon.

Expunerea la aer a bebelușului îl va ajuta să-și întărească imunitatea și să-și oxigeneze creierul. Pe lângă cele două beneficii fizice, mai există și cel intelectual: atunci când îl scoți afară, micuțul este stimulat de tot ce vede în jurul lui și, astfel, descoperă lumea.

Când nu e bine să scoți bebelușul afară?

  • În zilele cu vânt puternic. Vântul poartă cu ușurință viruși și microbi, iar organismul insuficient dezvoltat al micuțului este un receptor nemaipomenit al acestora;
  • În zilele geroase, în care temperaturile scad sub -10 grade Celsius. Ținând cont că temperatura din locuință depășește 20 de grade Celsius, diferența dintre interior și exterior este mult prea mare și îi poate da peste cap organismul. În zilele de iarnă, poți scoate copilul pentru câteva zeci de minute la orele amiezii, când se atinge maximum de temperatură;
  • În zilele caniculare, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Explicația este aceeași ca mai sus. În zilele cu temperaturi în jurul valorii de 40 de grade Celsius, îl poți scoate doar la primele ore ale dimineții, între 7.00 și 9.00, sau seara, după orele 19.00;
  • O altă situație când nu e bine să scoți bebelușul afară este atunci când acesta are o boală contagioasă;
  • Ultima situație în care medicii pediatri recomandă să nu-l scoți la aer este atunci când micuțul are febră. În acea perioadă, organismul lui este foarte slăbit, situație în care poate contracta foarte ușor viruși și microbi.

Un lucru important de reținut este faptul că temperatura optimă din casă este de 20-21 de grade Celsius, indiferent de anotimp. Menținând aceasta temperatură, atunci când scoți bebelușul din casă, acesta nu va fi nevoit să suporte o diferență mai mare de 10-15 grade. Aceasta este diferență de temperatură pe care micuțul o suporta în mod optim.

Cum îmbraci bebelușul atunci când îl scoți afară?

Din dorința de a-i proteja, multe mămici au tendința de a-și înfofoli bebelușii mai mult decât este necesar. Însă nou-născuții resimt temperatura la fel ca adulții. Așa că nu-l îmbracă mai gros decât te îmbraci tu. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci în plus este să-i asiguri o protecție la cărucior astfel încât să nu pătrundă vântul. Concret, lateralele căruciorului trebuie să fie acoperite.