Există numeroase păreri și dezbateri în ceeea ce privește alimentele și condimentele pe care poți să le introduce în meniul bebelușului la începutul diversificării. Nu este indicat să folosești condimente încă de la primele mese ale bebelușului deoarece pot apărea riscuri în ceea ce privește dezvoltarea sistemului digestiv.
Specialiștii în domeniu recomandă copiiilor de peste 6 luni un amestec de scorțișoară, cuișoare și cardamom adăugate la preparatele din fructe, piureuri etc. Copiii cu vârsta mai mare de 8 luni ei se pot delecta cu amestecuri de tip curcuma-chimion, chimion-ghimbir, chimion-scorțișoară, oregano–busuioc și turmeric-anason-ghimbir. Copiii de peste un an pot încerca și un amestec cu usturoi și pătrunjel.
Gusturile bebelușului nu sunt încă formate în momentul începerii diversificării, ceea ce reprezintă un atuu pentru ca bebelușul să nu devină mofturos la masă.
Cu ce mâncăruri puteți combina condimentele pentru un bebeluș fericit
Mirodenii pentru fructe:
- Banane: scorțișoară, vanilie, ghimbir
- Mere: scorțișoară, nucșoară, vanilie, ghimbir
- Portocale: scorțișoară, nucșoară, vanilie
Condimente pentru iaurt:
- Mentă, scorțișoară, nucșoară, vanilie, ghimbir, cardamom
Condimente pentru brânzeturi:
- Arpagic, scorțișoară
Mirodenii pentru legume:
- Morcovi: busuioc, usturoi, ghimbir, pătrunjel
- Roșii: busuioc, oregano
- Cartof: chimen, cimbrișor, pătrunjel
- Dovleac: scorțișoară, ghimbir, nucșoară
Mirodenii pentru cereale:
- Paste: oregano, usturoi, busuioc
- Terci de ovăz: scorțișoară, nucșoară, vanilie
- Orez: scorțișoară, ghimbir, nucșoară, vanilie, tarhon
Dacă folosești în mâncarea celui mic condimente sub formă de boabe sau pudră, înainte de a le utiliza le poți pune într-un vas încins pentru câteva secunde, pentru a le intensifica aroma.
Pe lângă gustul lor minunat, care atrag orice persoană de orice vârstă la încă o farfurie, mirodeniile au și beneficii asupra organismului: stimulează digestia, au efect anti-inflamator, echilibrează tensiunea arterială etc.
Aveți în vedere sfatul medicului pediatru înainte de a începe un condiment nou.