mamaplus

Câte scaune pe zi ar trebui să aibă bebelușii în primele luni de viață?

0
//
20.10.2020

Încă din primele zile de viață, mamicile își pun tot felul de întrebări cu privire la creșterea și dezvoltarea pruncilor. Una din ele ține de scaunul bebelușului. Ca să nu apară confuzii la acest capitol, consultați informațiile prezentate mai jos.

Primul scaun al bebelusului – când apare?

Primul scaun al nou-născutului se numeste meconium și are loc imediat după naştere sau în primele 24-48 de ore de la naştere. Are consistenţă semi-solidă, vâscoasă, se lipeşte de scutec, iar culoarea lui variază de la negru la verde. Meconiul (primul scaun al nou-născutului) nu are miros.

Scaunele de tranziție în primele zile de viață

Între a treia şi a cincea zi de viaţă, după eliminarea meconiului, apar scaunele de tranziţie, care sunt în număr de 5-6 pe zi, de culoare galben-verzuie, uşor acide, aproape lichide. În cazul unei alimentatii exclusive la sân, se menţine un număr mare de scaune, cel puţin 3 scaune pe zi, dar unii sugari pot avea scaune mai numeroase (în număr de 6-7), iar alţii chiar după fiecare supt. Scaunele sunt moi sau grunjoase, uneori voluminoase, au culoare galben auriu sau galben verzui, miros de dulce-acrişor.

În primele două săptămâni de viaţă, un singur scaun pe zi sau la câteva zile înseamnă că sugarul nu se alimentează corespunzător şi trebuie consultat medicul.

Câte scaune are bebelușul în primele luni

După prima lună de viaţă, numărul scaunelor se va micşora, astfel încât unii sugari au 1-3 scaune pe zi, alţii o dată la câteva zile. Acest lucru se produce deoarece laptele de mamă este atât de bine digerat încât reziduul nu este suficient de voluminos pentru a declanşa defecaţia. Ambele situaţii sunt normale.

Scaunele bebelușului alăptat

Scaunele sugarului hrănit la sân vor rămâne moi, chiar dacă eliberarea lor are loc o dată la 3 zile, copilul nu trebuie considerat constipat şi nu necesită tratament.

Scaunele bebelușului alimentat cu lapte formulă

Sugarii alimentaţi cu lapte formulă au, în primele săptămâni de viaţă, 3-4 scaune pe zi, dar pe măsură ce copilul va creşte, numărul scaunelor tinde să scadă la 1-2 pe zi sau chiar la un scaun la 2 zile. În această etapă, scaunele au un aspect păstos, culoare galben-gri, miros neplăcut înţepător.