Ca să știi cum poți trata constipația bebelușului ar trebui să afli mai întâi cauza acesteia. Majoritatea bebelușilor alăptați nu suferă de această afecțiune. De fapt, aceștia elimină materiile fecale de mai multe ori pe zi, chiar și după fiecare hrănire. Scaunele lor sunt, în general, lichide (sau foarte moi) și au o culoare galbenă sau portocalie. Sugarii aflați sub hrănire artificială sunt de 4,53 ori mai susceptibili să dezvolte constipație decât sugarii care au fost alăptați în mod predominant.

Imaturitatea țesutului intestinal al sugarului este una dintre principalele cauze ale constipației la bebeluși. Constipația este o problemă des întâlnită la copii. De fapt, este un motiv frecvent pentru consultarea pediatrului, deoarece între 0,3 și 8% dintre copii suferă de constipație.

Deși nu există o definiție clară a constipației la bebeluși, de regulă, un bebeluș este considerat constipat atunci când:

  • Mișcările sale intestinale zilnice scad. Unii copii elimină materii fecale de patru până la cinci ori pe zi, în timp ce alții fac acest lucru o dată pe zi sau chiar la două sau trei zile.
  • Are probleme de defecare, deoarece scaunele sale sunt „dure”.
  • Are dureri atunci când elimină materiile fecale.
  • Apare o variație a consistenței scaunului. În general, scaunul său este format din bile mici.
  • Are gaze intestinale și colici.

Problema poate fi tratată numai atunci când se cunoaște cauza apariției sale. Acestea fiind spuse, să aruncăm o privire asupra potențialelor cauze.

Formula de lapte

Unii copii sunt susceptibili să dezvolte constipație ca răspuns la proteinele prezente în formula de lapte. Potrivit unui studiu publicat de Jurnalul de Pediatrie:

Trecerea copilului pe formulă de lapte poate genera, de asemenea, acest disconfort. Pe piață există formule de lapte special concepute pentru bebelușii care suferă de constipație. Cere sfatul medicului pentru a alege laptele care se potrivește cel mai bine nevoilor copilului tău.

Hrănirea complementară

O altă cauză a constipației la bebeluși este începerea alimentației complementare a copilului alăptat. Adăugarea de produse noi în dietă poate provoca apariția constipației, chiar dacă bebelușii nu consumă, în general, multe alimente solide în primele luni de viață.

Nu uita că primele alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta bebelușului tău sunt legumele și fructele. Ascultă sfaturile medicului pediatru pentru a preveni constipația sau complicațiile, cum ar fi alergiile alimentare.

Dezvățarea de scutece

Dezvățarea bebelușilor de scutece este o cauză comună a constipației. Unii copii pot suferi de constipație atunci când se renunță la scutece. Nevoia de a folosi olița duce la apariția stresului. Unii bebeluși chiar resping folosirea acestui dispozitiv. Acest lucru poate duce la constipație autoindusă prin refuzarea nevoii de a defeca, deoarece copilul nu vrea să stea pe oliță.

Deshidratarea

Atunci când părinții încep hrănirea complementară, aceștia îi oferă apă bebelușului. Unii bebeluși nu doresc să bea apă la început și, deoarece consumul de lapte este redus, poate apărea deshidratarea, mai ales în anotimpul cald.

Dacă bebelușul nu consumă suficiente lichide, scaunele sale se pot întări, îngreunându-se astfel eliminarea acestora. De asemenea, pot apărea răni mici în anusul copilului (poți observa urme de sânge atunci când ștergi copilul la fund).

Problemele de natură medicală

Iată câteva dintre cele mai grave cauze ale constipației la bebeluși:

  • Botulismul. Această boală este cauzată de bacteria Clostridium botulinum și este potențial fatală. Unul dintre simptomele sale este constipația.
  • Hipotiroidismul congenital. Bebelușul se naște fără glanda tiroidă sau glanda sa tiroidă nu funcționează în mod corespunzător sau nu este suficient de dezvoltată.
  • Tulburările metabolice. Anumite boli ereditare care implică anumite tipuri de imobilitate pot fi o cauză indirectă a constipației.
  • Alergiile alimentare. Alergia este răspunsul exagerat al organismului la ceea ce consideră a fi un atac. Simptomele pot varia de la scaune dure și dificultăți de defecare, până la diaree.
  • Boala lui Hirschsprung. Este o boală a intestinului gros care provoacă dificultăți în trecerea scaunului.

Cele mai cunoscute și eficiente soluții împotriva constipației la bebeluși sunt masajul burticii cu palmele, aplicând o ușoară presiune, toate tipurile de mișcare, alimentația complimentară cu fructe și legume, precum și hidratarea corespunzătoare.