Diversificarea bebelușului începe între 4-6 luni, reieșind din gradul de dezvoltare și starea generală a copilului și recomandarea pediatrului. Pentru că sistemul digestiv este în continuare imatur, modul de gătire al mâncării trebuie să fie cât mai sănătos, pentru ca alimentele să fie ușor digerabile și bogate în nutrienți.

Primele mese ale bebelușului, la începutul diversificării, sunt formate din legume. Dovleceii, morcovii, broccoli și cartofii, urmate de spanac, mazăre, fasole verde, țelină, conopidă și cartofi dulci, sunt primele alegeri. Simple sau combinate, acestea îl vor ajuta pe micuț să descopere gusturi noi.

Gătirea la abur este cea mai sănătoasă modalitate de preparare a legumelor, păstrând aromele și savoarea și stimulând în acest fel interesul copilului, astfel că el va deveni un constant consumator de legume. Și fructele pot fi tratate termic la abur, ceea ce le va pune în valoare gustul. Asocierea dintre legume și fructe poate crea combinații delicioase, iar carnea se va integra perfect, „transportată” cu ajutorul acestora.

Rareori se pot combina într-un mod de gătire simplu atâtea beneficii: rapiditate, gust bun și nutrienți conservați aproape integral. Avantajele sunt și mai mari atunci când se utilizează un aparat de gatit cu aburi, iar legumele și fructele sunt asociate astfel încât să se obțină preparate gustoase, echilibrate nutritiv, ușor de digerat și asimilat.

O alternativă cu pierderi de nutrienți

Fierberea este considerată eficientă, dar într-o măsură mai mică în comparație cu varianta gătirii la abur. Pierderile de nutrienți sunt importante, mai ales atunci când sunt fierte cantități mici de legume, așa cum este necesar pentru mesele bebelușilor.

Se salvează o parte din nutrienții care se dizolvă în apă, folosind vase mici cu capac și preparând piureurile cu o parte din apa în care au fiert legumele.

Un alt dezavantaj este că, fierte în apă, legumele își pierd o parte din culoare și aromă, iar mâncarea bebelușului va fi mai puțin gustoasă și cu o culoare mai palidă.

O soluție, doar în anumite condiții

Coacerea este o soluție pe care o poți lua în calcul doar atunci când se pregătesc porții mari. Coacerea este eficientă și păstrează o bună parte din calitățile nutritive ale alimentelor, atunci când este realizată la temperaturi medii, timp îndelungat.

Deși nu este soluția ideală pentru legume, care vor fi mult mai gustoase pregătite la abur, coacerea rămâne varianta optimă de gătire pentru carne, dar și pentru unele legume mai dure cum sunt cartofii dulci și dovleacul, precum și pentru pește, al cărui gust va fi îmbogățit.

Oala sub presiune

Unul dintre alimentele recomandate bebelușilor, în planul de diversificare, este carnea de vită. Ideală este pulpa de vită matură, pentru că este sursa de proteine de cea mai bună calitate și aduce un aport consistent de fier, vital copiilor în perioada diversificării. Contrar așteptărilor, carnea de mânzat și vițel nu este recomandată.

Deși foarte utilă celor mici, este greu de preparat pentru că este tare. În mod special, gătirea se poate face în oale sub presiune care au beneficiul de a avea nevoie de cantități mici de apă, presiunea din vas fiind cea care determină frăgezirea cărnii. Preparată astfel, va putea fi ușor transformată în piure și combinată cu legume.

De menționat că supa de vită nu trebuie inclusă în dieta celor mici mai devreme de un an.

La grătar

Bebelușii și copiii mici pot mânca alimente la grătar. Regula principala este ca acestea să fie preparate la o temperatură scăzută și să se evite arderea sau carbonizarea cărnii.

La grătar poate fi gătită carnea de pui și peștele, legumele precum ardeii grași, dovleceii și roșiile, dar și multe fructe: banane, mango, mere.

După gătire, copii mai mari le pot consuma ca atare, tăiate în bucățele, iar cei mici transformate în piureuri fine, cu un blender și puțină supă de legume.

Cu cât timpul de gătire și temperatura sunt mai mari, cu atât se pot pierde mai mulți nutrienți, iar acesta este criteriul principal pe care îl poți urmări când alegi modul de preparare al mâncării.