mamaplus

Bebelușul a căzut din pat. Primele simptome pe care să le urmărești cu atenție

-
//
02.08.2022

Dacă în primele 3-4 luni de viață, mişcările bebeluşului sunt limitate – dă din mâini şi picioare, întoarce capul dintr-o parte în alta, prinde obiecte cu mâna, le duce la gură, pe măsură ce se dezvoltă, acestea devin mai „evoluate“: se rostogoleşte, merge de-a buşilea, stă în picioare ținându-se de pătuț, fotolii sau alte obiecte din preajmă, pentru ca, în final, să-şi câştige „independența“ şi să meargă singur. Cu părere de rău, este suficientă o clipă de neatenție pentru ca cel mic să se rostogolească, în dorința lui de a explora spațiul sau pur şi simplu de a se mişca, şi să cadă din pat.

De-a lungul perioadei în care bebeluşul îşi dezvoltă abilitățile motorii şi capacitatea de a-şi coordona mişcările, este important să fie supravegheat şi, de asemenea, ferit de eventuale pericole prin luarea unor măsuri de precauție. Chiar şi atunci când merge singur (intervalul 12-15/ 18 luni, chiar dacă mersul nu este considerat foarte sigur), el trebuie urmărit îndeaproape. Protecțiile pentru colțuri, de exemplu, sunt un mod de a evita accidentele neplăcute. Protecțiile pentru sertare îndepărtează riscul de a deschide uşor sertarele şi de a-şi prinde degetele. Tot în ideea de a ține departe accidentările, sunt părinți care apelează la paturi cât mai joase, pentru copii, sau doar la saltea.

Odată ce au prins gustul mişcării şi descoperă că îşi pot folosi corpul pentru a ajunge dintr-un punct în altul, în cei mici se dezvoltă şi curiozitatea. Vor să testeze ceea ce pot face, neconştientizând, de multe ori, pericolul. Căzăturile din pat nu sunt o noutate în rândul copiilor. Şi, cel mai adesea, nu sunt neapărat periculoase – dacă se întâmplă să plângă, o fac pentru că s-au speriat.

Cum pot fi prevenite căzăturile din pat?

Pentru a preveni căzăturile din pat, recomandările vizează verificarea pereților laterali ai pătuțului, înainte de fiecare culcare şi evitarea lăsării bebeluşului singur, în patul mare al părinților, începând cu 3 luni. În cazul în care se întâmplă ca bebelușul să cadă din pat, este bine să evaluăm pentru început simptomele – de aceea este indicat să ne păstrăm calmul, pentru a observa cu atenție dacă există urme de răni.

Care sunt primele simptome după căzătură?

După o astfel de căzătură, copilul nu mai plânge după 10-15 minute, culoarea pielii şi a buzelor este normală şi nu vomită, este puțin probabil să fi suferit o leziune cerebrală. Cei de la santemagazine.fr prezintă şi o listă cu simptome de urmărit în asemenea situații (simptomele care necesită servicii de urgență sau consultarea medicului pediatru ori apelarea 112): pierderea conştienței, respirație anormală sau lentă, sângerări sau pierderi de lichid (prin nas/ urechi), umflături în zona capului, răni grave, vărsături, schimbări în rutina de somn sau rutina alimentară, plâns incontrolabil, somnolență sau incapacitatea de a se trezi (pare dezorientat, confuz), prezența altor tulburări (de exemplu, ochii nu se deschid spontan sau mersul este neobişnuit). 

În concluzie, pentru o explorare fără accidente a spațiului din jur, este important să-i supraveghem pe bebeluşi şi să le creăm un mediu cât mai sigur.