În ciuda aparențelor (faptul că nu știu nimic, abia își pot concentra ochii și nici măcar nu își pot susține capul), bebelușii se nasc cu câteva abilități importante, iar unul dintre ele este instinctul acvatic. Nou-născuții au un reflex automat pe care îl pierd mai târziu în dezvoltare, pe măsură ce creierul lor preia treptat frâiele în problemele de supraviețuire. Este vorba despre „reflexul de scufundare”, cunoscut și sub numele de răspuns bradicardic (prezent la foci și alte animale acvatice, instinctul poate fi un vestigiu al originilor noastre marine antice).
Bebelușii se nasc cu o abilitate specială prin care se mișcă în mod reflex prin apă și își modifică rata respirației și ritmul cardiac ca răspuns la scufundare. Scăderea ritmului cardiac și a respirației se numește răspuns bradicardic - acesta determina nou-născuții să își țină respirația și să deschidă ochii atunci când sunt scufundați în apă.
Funcționează astfel: bebelușii de până la 6 luni al căror cap este scufundat în apă, își vor ține în mod natural respirația. În același timp, ritmul cardiac încetinește, ajutându-i să conserve oxigenul, iar sângele circulă în primul rând către organele vitale (inimă și creier). Răspunsul de supraviețuire îi menține pe bebelușii scufundați accidental în viață mult mai mult decât ar supraviețui adulții sub apă.
Când fața unui copil este expusă la apă rece, inima încetinește și sângele este îndepărtat de mușchii periferici pentru a conserva oxigenul pentru creier și inimă și astfel, își țin respirația. Reflexul este același care îi protejează pe bebeluși să nu inspire laptele în plămâni, spune Goren Wennergren, medic pediatru și profesor la Universitatea din Gothenburg, Suedia. „Este interesant că reflexul redirecționează întregul sistem circulator pentru a economisi sânge pentru inimă și creier și a nu-l pompa prin restul corpului”, spune Wennergren.
Bebelușii se nasc cu capacitatea de a înota?
Nu este adevărat că bebelușii se nasc cu capacitatea de a înota în mod direct, deși au reflexe primitive care îl fac să pară așa cum sunt. Bebelușii nu sunt suficient de mari pentru a-și ține respirația în mod intenționat sau suficient de puternici pentru a-și menține capul deasupra apei și nu pot înota neasistați.
Majoritatea bebelușilor, deși nu toți, își țin respirația în mod reflex atunci când sunt scufundați pentru a-și proteja căile respiratorii și sunt capabili să supraviețuiască scufundării în apă pentru perioade scurte de timp.