mamaplus

Baveta, perna și alte obiecte inutile sau chiar periculoase pentru bebeluși

-
//
10.11.2020

Odată cu venirea pe lume a copilașului, părinții își fac o listă cu cele necesare pentru dezvoltarea și creșterea lui. Totuși, după o anumită perioadă de timp foarte multe obiecte se dovedesc a fi inutile, iar părinții regretă achizițiile făcute. Despre ce este vorba, află în cele ce urmează.

Perna

Ca și chestiune de marketing, perna poate fi recomandată pentru bebelușii cu reflux sau pentru modelarea capului nou-născuților. Sau, pur și simplu, părinții cred că este confortabil pentru cei mici să doarmă pe pernă. De fapt, bebelușii nu au nevoie de pernă și medicii nu recomandă folosirea acestui accesoriu sub doi ani. Perna poate fi un pericol pentru bebeluși, există riscul ca aceștia să se sufoce. În plus, le poate deforma coloana. Dacă bebelușul are reflux, înclinați puțin salteaua sau pătuțul. Pentru modelarea capului se recomandă să poziționați bebelușul pe o parte sau pe alta, în timpul somnului.

Pătura/pilota

Din nou, marketingul le promovează ca fiind antialergice, din bumbac bio etc. Este irelevant, cât timp reprezintă un pericol pentru bebeluși –  aceștia au tendința să dea din mânuțe și să tragă ce apucă peste față. Din nou, da, apare pericolul sufocării. În plus, dacă sunt din materiale nepotrivite pentru cei mici, pot duce la supraîncălzire, care poate fi fatală. Mult mai indicat este un sac de dormit, adecvat vârstei bebelușului și anotimpului.

Perna de poziționare

Recent, studiile au arătat că și aceste dispozitive sunt un pericol pentru bebeluși, cum sunt si impovizațiile din prosoape și pături puse în pătuț pentru a-i poziționa pe cei mici în timpul somnului. Există riscul de sufocare. De fapt, avertizează medicii, în pătuțul unui nou-născut nu trebuie lăsat nimic, chiar dacă acele pernuțe colorate în chip de norișori, steluțe și unicorni sunt irezistibile!

Protecțiile laterale pentru pătuț

Imprimeurile sunt ispititoare, dar și aceste dispozitive sunt considerate un pericol pentru bebeluși, tot din cauză că există riscul sufocării, cel puțin în primele luni de viață. Sunt și un adevărat magnet pentru praf și acarieni.

Zornăitoarele

Marketingul le recomandă ca fiind jucării care contribuie la dezvoltarea bebelușilor. Totuși, acele biluțe care fac zgomot sunt un real pericol pentru bebeluși, nu-i lăsați nesupravegheați cu astfel de jucării, oricâte asigurări ar da producătorii.

Nasturii de la haine/lenjeria de pat 

Bebelușii au tendința să tragă de orice și să bage în gură, mare atenție la obiectele mici, care se pot desprinde! La fel de periculoase mi se par și etichetele de la jucării, haine etc.

Caruselul pentru pătuț

Atenție la accesoriile din dotare, să fie bine prinse, există riscul să se desprindă și să ajungă pe mâna bebelușului.

Jucăriile cu baterii

Verificați starea bateriilor, să fie noi, altfel există riscul să se scurgă o substanță din ele sau să se încingă.

Bavețica

Chiar dacă bebelușul regurgitează în somn sau salivează excesiv, rezistați tentației de a-i ține permanent la gât o bavețică, există riscul de strangulare.

Premergătorul

Avertismentul medicilor este clar, un mare NU, afectează coloana copilului. Știu, noi am crescut cu astfel de dispozitive și uite, suntem mari și drepți! Mă repet, am mai spus-o, am avut noroc! Mai mult, premergătorul deformează mersul, bebelușii învață să pășească greșit. Cu antemergătoarele este o altă poveste, acelea nu sunt considerate un pericol pentru bebeluși.