Când aștepți un copil, decorarea camerei îți aduce multe griji și în același timp emoții unice. Alegerea culorilor și a tuturor lucrurilor de care va avea nevoie copilul este foarte distractivă, dar atunci când vine vorba de pătuț și așternut, te întrebi probabil dacă are nevoie de o pernă.

Părinții sunt preocupați de confortul copilului, își doresc să se simtă cât mai confortabil în pătuțul lui, pentru a putea să doarmă bine. Însă trebuie să știi că orice obiect prea moale în pat prezintă un pericol de sufocare pentru copil și crește riscul de moarte subită.

Nou-născuții au un control slab al capului și gâtului, astfel încât nu vor putea să-l miște pentru a respira dacă o pernă sau o jucărie moale îi acoperă nasul sau gura. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca un bebeluș să doarmă pe o saltea fermă și fără perne, cu bare de protecție pentru pătuț.

Adevărul este că în primii ani de viață nu este nevoie să îți faci grijă cu privire la pernă. Până când umerii copilului nu vor crește și vor fi mult mai lați decât capul, nu se va simți incomod să doarmă fără pernă.

De la ce vârstă poate dormi copilul cu pernă

Perna nu este necesară până când bebelușii nu trec de la pătuț la pat. De la vârsta de 12 luni, riscul de sufocare este redus considerabil. Dar dacă cel mic încă mai doarme în pătuț, este indicat să îndepărtezi toate obiectele moi care pot provoca sufocarea. Specialiștii recomandă introducerea pernei de la 2 sau 3 ani. Când muți copilul în pat, el va putea avea prima pernă, deoarece riscul de sufocare este practic nul.

Cum ar trebui să fie perna pentru copii?

Când este pregătit să folosească o pernă, ar trebui să alegi una cât mai plată. În magazine există perne concepute special pentru copii mici. Acestea sunt plate, mici și ferme. Nu este recomandat să cumperi perne cu pene, deoarece capul copilului se s-ar putea scufunda. În plus, capetele ascuțite ale penelor ar putea ajunge să treacă prin pernă până ajung la fața copilului, provocând zgârieturi.

Fermitatea pernei. Pentru a vedea cât este de fermă perna, apasă puțin pe ea și vezi cât de repede revine la forma inițială. Dacă perna se scufundă rapid sub presiune minimă, nu este bună, deoarece este prea moale. Dacă durează câteva minute pentru a-și recapătă forma, ar putea fi incomodă pentru copil.

Dimensiunea pernei. O pernă standard pentru un copil mic măsoară 30X40 centimetri, iar grosimea acesteia va varia între 5 și 7 centimetri. Dacă nu găsești o pernă mică, poți alege una de dimensiuni normale, dar asigurându-te că nu este prea mare, deoarece ar fi incomod pentru cel mic.

Stofa din care este confecționată perna. Pernele 100% din poliester sunt o opțiune bună, deoarece fibra sintetică nu provoacă de obicei mirosuri sau reacții alergice. De asemenea, sunt mai durabile în comparație cu cele obținute din fibre naturale. O alternativă este perna cu spumă hipoalergenică, pentru că ajută la alinierea gâtului și a coloanei vertebrale, facilitând o postură mai sănătoasă în timpul somnului.