Alăptarea este cel mai important element pentru sănătatea bebelușului. Mai mult, alăptarea facilitează procesul de hrănire a micuțului, asta pentru că laptele mamei întotdeauna este gata pentru consum, fiind proaspăt, steril și de temperatura necesară. Alăptarea însă trebuie să fie și un proces plăcut nu doar pentru bebeluș, dar și pentru dvs.. mai ales în condițiile în care, va trebuie să puneți copilașul la sân de cel puțin șapte ori pe zi!. Cum să evitați situațiile neplăcute, precum fisurile sau stagnarea laptelui? În ajutor vin accesoriile moderne pentru alăptare.
1. Sutien pentru mama care alăptează
Această piesă a vestimentației dvs. trebuie neapărat să fie din țesătură naturală și cu bretele late. Alegeți un sutien, care va repeta perfect forma sânilor – aceasta va sigura confortul dvs. și veți evita lăsarea sânilor. Sutienul pentru mamele care alăptează este de câteva tipuri: unul deschide sfârcul și areola, altul – întreg mamelonul. A doua variantă de sutien este mai reușită, pentru că este confortabil pentru mamă și bebeluș. Important – cheotoarea trebuie să se deschidă ușor cu o singură mîină.
2. Pompă modernă pentru stoarcerea laptelui matern
Puteți avea nevoie de ea în primele săptămâni de alăptare, când laptele se produce în cantități mai mari, decât are nevoie bebelușul. Pentru a evita stagnarea laptelui, este necesar să masați sânii și să stoarceți o parte din lapte. Iar pompa pentru stoarcerea laptelui va facilita acest proces. Astăzi în magazine și farmacii puteți găsi pompe mecanice și electrice. Optați pentru un model mecanic, având posibilitatea să reglați intensitatea de stoarcere.
3. Crema pentru sfârcuri
Deseori, după primele alăptări ale bebelușului, sfârcurile sunt traumate, apar mici fisuri. Veți putea rezolva problema rapid cu ajutorul cremelor speciale, precum ”Bepanten” sau ”Purelan”.
4. Cămașă pentru alăptare
Luând în calcul că va trebui să vă dezbrăcați de fiecare dată pentru alăptarea micuțului, cumpărați câteva cămăși cu nasturi sau fermoar în față. Acestea trebuie să fie din țesături naturale, deoarece bebelușul se va atinge de haină cu pielea sa gingașă.
5. Tampoane pentru sân
Acestea absorb repede laptele care curge din mamelon și protejează hainele de pete. Puteți cumpăra tampoane de unică folosință sau reutilizabile. Cele din urmă însă sunt mult mai scumpe, deoarece sunt confecționate din țesătură și pot fi chiar spălate.
6. Pernă pentru alăptare
Vă recomandăm să alegeți o pernă sub formă de semilună. În timpul alăptării veți putea pune bebelușul pe această pernă, timp în care mîinele dvs. se vor odihni.
7. Recipient pentru păstrarea laptelui
În farmacii sau în magazinele specializate veți găsi sticluțe, containere sau pungi pentru păstrarea laptelui. Indiferent de recipientul pe care îl veți alege, acesta trebuie să se închidă ermetic și să aibă o etichetă, unde veți putea nota ora și ziua în care a fost stors laptele.