mamaplus

15 lucruri pe care proaspetele mămici le învață în primele săptămâni de la nașterea bebelușului

-
//
06.07.2020

Creșterea și îngrijirea bebelușului înseamnă o mulțime de schimbări pentru fiecare mămică. Vei începe să te obișnuiești cu acest statut, iar micuțul tău se va adapta treptat vieții în afara uterului. Având primul copil, înveți mai multe lucruri importante și te străduiești să acorzi cea mai mare atenție puiul tău. Iată ce învață o proaspătă mămică după naștere!

Camera bebelușului

Cu cât depui mai mult efort în decorarea camerei unui bebeluș, cu atât probabilitatea ca el să nu vrea să stea în ea ci în dormitorul părinților este mai mare. Este valabil și pentru stresul legat de alegerea pătuțului sau a căruțului.

Cu cine seamănă bebelușul?

Fie că este vorba despre gură, ochi, bărbie sau obraji, toate cunoștințele care îl vor vedea pe bebeluș vor insista să îți spună că seamănă cu tine sau cu partenerul tău sau, în unele cazuri, cu cineva din familie. Este inutil să mai subliniem că, de cele mai multe ori, nimic din ce spun nu e adevărat.

Unghiile bebelușului

Cu siguranță îți va fi frică să tai unghiile bebelușului de teamă să nu-l ciupești și să nu sângereze. Ei bine, gândește-te că dacă nu i le tai, atunci se va zgâria și va sângera oricum. Așa că… de ce să nu încerci să îndepărtezi inevitabilul?

Somnul bebelușului

Una dintre întrebările frecvente cu care te vor stresa cei din jur va fi „Este cuminte, doarme noaptea?”. Dacă vrei să scapi de o continuare enervantă a discuției, dă-le un răspuns simplu care chiar dacă îi va nedumeri, le va închide gura – „Nu știu”.

Cum face pisica sau rățușca

Chiar dacă ți se pare bizar și chiar dacă e puțin probabil ca bebelușul tău să vadă prea curând toate animalele domestice la un loc, ține minte că primele „cuvinte” pe care bebelușul le va reda cel mai ușor sunt sunetele scoase de animale. Așa că încearcă să înveți dinainte un repertoriu cât mai variat.

Bebelușul regurgitează – da!

Este o regulă nescrisă că atunci când te pregătești să mergi undeva și abia te-ai îmbrăcat cu o haină drăguță din garderoba postnatală și așa destul de limitată, tocmai atunci bebelușul regurgitează și este nevoie să te schimbi. Sau, în cazuri mai rare, tocmai atunci i-ai pus greșit scutecul…

Învață să schimbi scutecul cu lumina stinsă

Nu s-a inventat încă un mod științific de a vedea când bebelușul a făcut caca în scutec, așa că singura metodă validă este să-ți pui în funcțiune simțul mirosului. De multe ori va trebui să faci asta în public, așa că învață s-o faci discret.

Căcuța devine subiect de conversație și studiu

Niciodată în viața ta nu ți-ai imaginat că vei vorbi atât de mult despre caca. Cu medicul, cu prietenele, cu mămicile altor bebeluși… asta doar dacă nu cumva lucrezi la vreo companie farmaceutică cu produce laxative.

Înveți să vorbești singură

Unul dintre lucrurile cele mai bizare atunci când ai un bebeluș este că poți vorbi singură în parc cu voce tare fără ca cineva să se uite chiorâș la tine. Încearcă și vei vedea cât de amuzant este…

Lumea devine mai amabilă când ești cu bebelușul în parc

Când ești în parc cu un bebeluș, brusc toate persoanele străine devin mai amabile, indiferent dacă întrebi cât e ceasul sau le ceri ajutorul în cine știe ce privință. Uneori, când este vorba despre ceva legat de bebeluș, amabilitatea devine excesivă, încât va fi nevoie să le stopezi tot felul de inițiative.

Începi să iriți prietenii cu pozele bebelușului pe Facebook

Dacă ai impresia că postezi prea multe poze pe FB cu bebelușul, atunci, ei bine, ai dreptate… Nu tot ce ție ți se pare extraordinar îi încântă extrem și pe ceilalți.

De ce doarme așa de puțin?

Oricât de mult ți-ai iubi bebelușul și oricât de mult îți place să te joci cu el, întotdeauna ți se pare că a dormit prea puțin și vei încerca să îi prelungești somnul cu tot felul de trucuri. De cele mai multe ori, efortul este zadarnic.

Nu îți mai pasă de musafiri

Când ai musafiri în primele săptămâni după ce te-ai întors de la maternitate, amintește-ți că ei au venit ca să vadă bebelușul, așa că nu se așteaptă ca totul să fie pus în perfectă ordine sau să îi servești cu cine știe ce bunătățuri. Prin urmare, nu te stresa inutil.

Pune muzică și dansează de una singură

Când nimic altceva nu mai da rezultate pentru a-ți opri bebelușul din plâns, pune puțină muzică și dansează cu el în jurul camerei. Chiar dacă nu se va opri de tot, măcar te vei relaxa puțin și vei avea puterea să faci față mai departe provocării.

Nu există mame perfecte

Secretul pentru a fi o mamă perfectă? Nu există. Oricine îți spune că există așa ceva, minte.

Și pentru a-ți păstra optimismul, gândește-te că nimic nu se compară cu momentul în care bebelușul va spune primul „mama”, chiar dacă el nu-l va conștientiza pe deplin. Așa că încearcă să îți întreții o stare de spirit pozitivă pentru a nu rata un astfel de moment unic și pentru a te bucura în totalitate de el.