mamaplus

10 semne că primii dințișori ai bebelușului sunt pe cale să-și facă apariția

-
//
16.11.2021

Primii dinți de lapte apar la vârsta de 6 luni a bebelușului, iar ultimii la vârsta de 2 ani și jumătate, la fiecare 6 luni erupând câte un grup dentar. Evident, sunt niște date generale, pentru că fiecare copil se dezvoltă în felul său și situația variază de la caz la caz. Apariția primilor dințișori la bebeluși este o adevărată provocare pentru părinți, dat fiind faptul că unii bebeluși nu prezintă simptome și se trezesc cu dinții apăruți. Pe de altă parte, în cazul altor bebeluși părinții s-ar putea confrunta cu nopți nedormite din cauza unor simptome tipice pentru apariția primilor dinți.

Primele semne încep de regulă cu câteva luni înainte să apară primii dinți, deci este nevoie să te uiți la simptome particulare ca să te asiguri că ele au sau nu legătură cu apariția dinților. Este nevoie să verifici cu pediatrul de câte ori apar simptome pe care nu le stăpânești, înainte de a presupune că sunt din cauza dinților, mai ales dacă copilul are febră de peste 39 grade Celsius sau este letargic ori nu se simte bine.

Iritabilitate

Pe măsură ce dinții bebelușului penetrează gingia copilului, apare durerea, starea de iritare, copilul plânge și este nervos.

Salivare

Între vârsta de trei și patru luni de viață a copilului, îl vei vedea salivând mult mai mult decât înainte și decât este normal. Procesul creșterii dinților stimulează această salivare care diferă de la bebeluș la bebeluș.

Tuse

Creșterea cantității de salivă poate cauza o tuse ocazională bebelușului. Cât timp copilul nu are semne de răceală, gripă și nu are febră, nu aveți de ce vă teme.

Iritație a pielii în jurul bărbiei

Dacă bebelușul tău salivează mult, contactul constant cu saliva poate cauza iritația pielii de la gură și bărbie. Șterge periodic, cât mai des, gura copilului și bărbia ca să eviți aceste situații sau chiar mici răni.

Mușcături

Un copil căruia îi ies dinții va musca, suge și mesteca aproape orice îi iese în cale, din pricina mâncărimii și iritației gingiilor. Presiunea pe care o simte atunci când bagă în gură un obiect tare îi mai eliberează din durere temporar. Există jucării speciale pentru dinții bebelușului pe care le pot roade că să le mai aline durerea și iritația.

Își freacă obrajii și își trage urechea

Durerea din gingii se poate răspândi spre urechi și obraji în special atunci când apar molarii. De aceea îți poți vedea copilul frecându-și obrajii sau trăgându-se de urechi. Cu toate acestea, retine că gestul de a se trage de ureche poate denota și o infecție a urechii, în special când este însoțit de febră.

Diaree

Mulți părinți observă o activitate intestinală mai accelerată a copilului în perioada în care îi ies dinții. Un studiu recent realizat în Australia arată că diareea este simptomul cel mai comun pentru apariția dinților. Cea mai probabilă cauză a diareei este cantitatea mare de salivă produsă și înghițită de copil care înmoaie scaunul fecal. O diaree care are mai mult de 3 scaune pe zi trebuie anunțată la pediatru, poate avea altă cauză.

Febra scăzută

Febra este un alt simptom prezent la apariția dinților pe care medicii îl asociază cu ezitare acestui proces. De multe ori, apare febra scăzută înainte să țâșnească un dinte. Dacă apare febra mai mare, în jur de 39 grade Celsius sau dacă temperatura rămâne crescută pentru 2 zile sau mai mult, vorbește cu pediatrul. Cauza poate fi alta.

Somn agitat, tulburat

Vei vedea că bebelușul se va trezi mai des noaptea atunci când trebuie să îi iasă dinții. Acest simptom este mai prezent atunci când apar molarii.

Simptome similare cu o rinită (curge nasul, etc)

Unii părinți găsesc că bebelușii lor au simptome ca la o răceală atunci când sunt pe cale să apară dințișorii. Nasul curge, tusea este prezentă și mulți medici consideră că principala cauză este faptul că cel mic duce des mâna la gură ca să își aline mâncărimea și iritația gingiei, deci duce și microbi în gură iar șansele îmbolnăvirilor cresc. Semnalează pediatrul dacă simptomele durează mai mult de 3 zile și dacă nu trec de la sine.