Imediat după naștere și externarea din maternitate, proaspetele mămici și în special cele care sunt la prima experiență, își pun tot felul de întrebări și își fac griji la fiecare semn neobișnuit pe care îl observă la sugar. Ei bine, vestea bună este că nu aveți de ce să intrați în panică la tot pasul din simplu motiv că imediat după naştere, nou-născutul trece prin anumite procese de acomodare la mediul extrauterin. Aceste procese se numesc incidente fiziologice şi de multe ori le sperie pe proaspetele mămici.

„Incidentele fiziologice sunt diferite manifestări specifice, care apar în perioada timpurie de sugar şi sunt considerate fenomene de adaptare a nou-născutului la viața extrauterină. Dintre acestea amintesc: scăderea în greutate a nou-născutului, icterul fiziologic, criza genitală, eritemul alergic, descuamația fiziologică, vărsăturile, temperatura, constipația, febra de sete şi scaunele moi ale nou-născutului şi sugarului. Acestea nu sunt boli şi trec destul de repede!

Abilitatea de a le recunoaşte, fără a ne îngrijora excesiv, de a le accepta şi trata blând, fără medicamente, este necesară. Gravidele şi proaspetele mămici sunt înclinate către informare şi adesea, ele caută informația, înainte de venirea pe lume a bebeluşului”, explică Liliana Tudose, educator prenatal, specialist în alăptare.

Dacă cel mic se confruntă cu astfel de manifestări, medicii le sfătuiesc pe tinerele mame să nu se alarmeze, să ceară sfatul medicului pediatru, de familie sau a unui specialist acreditat, pentru a se linişti, deoarece aceste manifestări trec de la sine.