Ţi-ai pus vreodată problema că petele nu ies din haine din cauza ta? Nu pentru că nu ai şti să le speli, ci pentru că faci ce au mai făcut şi alţii fără să consulţi un specialist. Uite ce greşeli faci când te apropii de maşina de spălat!

De ce este greşit să speli hainele la 40 de grade

Jenifer Provateare, din SUA, are o spălătorie ecologică şi recent şi-a deschis o şcoală unde învaţă elevii cum să îşi spele rufele ca nişte veritabili profesionişti. După 20 de ani de experienţă, după ce a testat peste 200 de tipuri de detergenţi, 50 de înălbitori şi 1.000 de maşini de spălat, Provateare susţine că „hainele care rămân pătate sunt o consecinţă a unor greşeli elementare pe care mulţi le fac”. Iată principalele greşeli.

Nu setezi corect temperatura

Atunci cand speli hainele la temperaturi mai mici de 40 de grade Celsius, distrugi doar 6% din bacterii, fata de 100%, cum s-ar intampla daca ai spala hainele la 60 de grade Celsius.

Din aceasta cauza este indicat sa verifici cu atentie eticheta hainelor inainte sa le cumperi, sa te asiguri ca acestea se pot spala la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius.

Nu speli hainele noi

Chimicalele din hainele noi pot produce alergii sau iritaţii ale pielii dacă nu sunt neutralizate de detergenţi. Nu e ceva nou, dar peste 60% din noi sar peste etapa aceasta, expunând familia la iritaţii cauzate de chimicalele folosite în producţia hainelor. 

Nu cureţi pata imediat

Primul minut după ce ai vărsat pe haine ketchup, cerneală sau vopsea este foarte important pentru textile. S-au inventat „creioanele de îndepărtare a petelor”, folosiţi-le. „Creionul” şterge pata, puneţi apoi apă caldă. Dacă e pată de sânge, curăţaţi cu apă rece.

Speli doar la „rece”

Cel mai economic program de la maşina de spălat presupune spălarea rufelor „la rece”. Spălând la 90 de grade însă aveţi rezultate mai bune. Scăpaţi de mirosul neplăcut, ucideţi 85% din bacterii şi scoateţi cele mai dificile pete.

Pui clor pe hainele cu elastic

Înălbitorul nu trebuie folosit la hainele care au elastic. La boxerii sau chiloţii albi acest lucru se poate constata imediat. Clorul atacă elasticul şi degradează compoziţia acestuia. De câte ori nu v-aţi trezit cu şosetele albe făcute ferfeniţă acolo unde era elasticul?

Speli pe culori

Este greşit să pui la spălat rufele pe criterii de culoare. Citeşte etichetele şi pune-le la spălat în funcţie de temperatura la care trebuie curăţate. Adică: 30, 40, 60 şi respetiv 90 de grade Celsius. Dacă vei spăla aşa, hainele vor arăta ca-n prima zi şi după un an.

Sursa: click.ro