Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 24

Începând cu această săptămână, fătul este considerat viabil în termeni medicali, fiind mult mai dezvoltat decât acum câteva zile. Dacă s-ar naște acum, ar avea șanse de supraviețuire (aproximativ 85%) cu o îngrijire corespunzătoare în secția de prematuri.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Sistemul reproducător, sistemul nervos, sistemul digestiv și cel circulator sunt bine puse la punct și funcționează la parametri optimi. În plămâni au apărut celulele care produc surfactant, o substanță care permite sacilor aerieni să se umple cu aer și împiedică alipirea alveolelor când se dezumflă, în timpul expirării. Bebelușul e zglobiu, face tumbe, experimentează diferite mimici și lovește cu putere, nu cumva să uite mama că e însărcinată.

Bebelușul tău este aproape complet dezvoltat și începe să depoziteze grăsime, care îl va ajuta ulterior să mențină o temperatură constantă a corpului. Este binecunoscut faptul că nou-născuții nu își pot regla temperatura imediat ce sunt născuți. În săptămânile 24-25, bebelușul tău doarme în cea mai mare parte a timpului (între 16 şi 20 ore).

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Uterul tău are mărimea unei mingi de fotbal. Bebelușul începe să lovească și e posibil să te surprindă cu forța sa.

Silueta ta suferă schimbări în continuare. Poți deveni neîndemânatică din cauza schimbării centrului de greutate. Cu siguranță, buricul deja a ieșit în afară, iar gingiile îți sângerează la fiecare spălare a dinților. Nu te îngrijora, acestea sunt fenomene normale în al doilea trimestru de sarcină, care vor trece după naștere.

Simptome:

  • Crampe musculare
  • Edeme
  • Ochi uscați și nisipoși
  • Dureri de spate

Sfaturi utile:

  • În această săptămână, poți începe pregătirile pentru odaia bebelușului. Alege mobilierul necesar, piesele de decor, nuanțele care vrei să predomine în cameră. Știm că ești nerăbdătoare să-i amenajezi noului membru un colțișor în locuință!
  • Tot în această perioadă, mămicile mai romantice scriu câte o scrisoare bebelușului din burtică, pe care i le vor citi când copilul va crește. 
  • Pentru prevenirea indigestiei și a arsurilor la stomac, este recomandat să respecți un regim din 5-6 mese mici pe zi. Nu uita că este în defavoarea ta să mănânci cu două ore înainte de culcare.
  • Ia suplimente de magneziu. Se pare că suplimentele de magneziu ar putea preveni apariția crampelor musculare în timpul sarcinii. Este important însă, să ceri mai întâi acordul medicului tău obstetrician. De asemenea, ai putea consuma alimente bogate în magneziu, cum ar fi cerealele integrale, fasolea, fructele uscate, nucile ți semințele.
  • Protejează-te împotriva stărilor ciudate, tensionate sau împotriva oboselii  care ar putea fi mult mai accentuată în această perioadă.

Teste în cea de-a 24-a săptămână de sarcină:

În această perioadă, însărcinatele sunt îndemnate să facă testul de toleranță orală la glucoză. Acest test se folosește pentru descoperirea diabetului gestațional.

...