Calculul sarcinii
20.05.2020
Data estimativă a nașterii
300
Zile au rămas până la naștere

Descriere săptămâna 23

În săptămâna a 23-a de sarcină, simți că apa pe care o consumi se depozitează peste tot în corpul tău. Însă, acesta nu este un motiv de îngrijorare atâta timp cât nu te edemezi exagerat. Din cauza kilogramelor adăugate, poți avea ușoare dureri de spate și în zona pelviană. Partea bună este că acum toți cei din jur îți oferă atenție maximă, iar tu te simți excelent în postura de graviduță.

Cum se dezvoltă bebelușul?

Bebelușul seamănă tot mai mult cu un pui de om, doar că încă are pielea ridată, din cauza lipsei de grăsimi de sub piele. Pancreasul, glanda care produce hormonii, este complet dezvoltat. Vasele de sânge din plămâni s-au dezvoltat și aceștia sunt gata să-și preia rolul. Bebelușul deja captează fiecare zgomot, așa că nu ezita să incluzi muzică și să o ascultați împreună.

În această săptămână, este posibil ca micuțul tău să fie mult mai activ noaptea, decât ziua.La nivelul limbii se dezvoltă papilele gustative și auzul este funcțional, se dezvoltă amprentele de la degetele mâinilor și picioarelor. În cazul fetițelor, uterul și ovarele sunt formate complet. Chiar dacă bebelușul tău a făcut jumătate din călătoria sa spre viața extrauterină, mai are de făcut cale lungă până o va cunoaște cu adevărat.

Ce se întâmplă în corpul femeii?

Circulația lentă de la nivelul picioarelor, combinată cu schimbările din sânge, poate duce la retenția apei, de unde rezultă și edemele. Pentru ameliorarea acestei probleme, stai zilnic cu picioarele ridicate pe o pernă, evită să stai în aceeași poziție pentru mult timp, nu ține picior peste picior, folosește încălțăminte comodă. Pentru ca circulația sângelui către placentă să nu fie restricționată, medicii recomandă să nu dormi pe burtică sau pe spate, dar pe o parte.

Uterul tău continuă să crească în săptămâna a 23-a de sarcină, situându-se la aproape 4 centimetri deasupra buricului.

Dacă până acum ai luat între 5,5 și 6,8 kg în greutate, în următoarele luni vei adăuga câte 200 gr pe săptămână. 

Simptome:

  • Pot apărea primele picături de lapte din sâni, numit colostru.
  • Din cauza modificărilor hormonale, care influențează fluxul de urină, pot apărea infecțiile urinare. La primele neplăceri, adresează-te la medic.

Sfaturi utile:

  • Poți efectua o ecografie, la solicitarea medicului, pentru a depista unele afecțiuni ale bebelușului.
  • E bine să te prezinți la medicul ginecolog pentru un examen al cervixului.
  • Umflăturile excesive pot fi un avertisment pentru preeclampsia, așa că dacă gleznele sau picioarele ți se umflă brusc sau dacă te-ai umflat la față și ți-au apărut pungi sub ochi, atunci sună imediat medicul.
  • Fă cât mai multă mișcare și alimentează-te corect, în special cu produse bogate în fier.
  • Fii mai precaută și nu te lăsa pradă poftelor, pentru că s-ar putea să te confrunți cu intoxicații alimentare.
  • În această perioadă, s-ar putea să te confrunți cu o infecție urinară și ca să previi astfel de neplăceri este recomandat să nu porți pantaloni prea strâmți, să optezi pentru lenjerie din bumbac, să folosești absorbante și să bei 8 căni de apă pe zi, plus un pahar de suc de afine neîndulcit.
...