mamaplus

Lunarul incluziunii: Copiii cu nevoi educaționale speciale trebuie încadrați în școli

-
//
07.05.2024

Copiii cu nevoi și cerințe educaționale speciale au dreptul la învățătură. În perioada 15 aprilie – 21 mai, în instituțiile de învățământ din țară are loc lunarul incluziunii. 

mamaplus

Elevii sunt sensibilizați, prin diverse activități în cadrul orelor, să fie mai empatici și mai toleranți cu colegii lor, transmite tvn.md.

„Toți oamenii sunt egali, dar și diferiți. Mie îmi place că în clasa mea și în școala mea sunt copiii soarelui sau copii diferiți.”

La Gimnaziul „Alexandru Ioan Cuza” învață 21 de copii speciali, iar cadrele didactice reușesc să le creeze tuturor discipolilor o ambianță prielnică pentru studii.

Liliana Lescinschi, cadru didactic de sprijin, Gimnaziul „A. I. Cuza”: „Copiii din clasa unde este un copil cu cerințe educaționale speciale sunt mai buni la suflet, sunt mai respectuoși, mai comunicabili și mai deschiși spre cooperare. În cadrul Gimnaziului „Alexandru Ioan Cuza” oferim copiilor cu cerințe educaționale speciale asistență educațională, asistență la ore. Le oferim terapii cognitive, terapii specifice, elemente de ludo-terapie, kineto-terapie și terapia prin muncă.”

Lilia Demciucov, director adjunct, „Gimnaziul A. I. Cuza”: „În instituția noastră învață 21 de elevi cu cerințe educative speciale și activează trei cadre didactice de sprijin, doi psihologi și un logoped. Centrul de resurse a educației incluzive a fost deschis în anul 2014. Importanța incluziunii este fundamentală pentru societate. Ea promovează egalitatea de șanse, oferind fiecărui copil acces la educație, indiferent de diferențele lor de origine, abilități sau nevoi speciale. De asemenea construiește o societate mai tolerantă și mai empatică.”

Potrivit  Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova, până în 2027 cota copiilor cu dizabilități incluși în învățământul preșcolar urmează să constituie 5% din numărul total de copii la acest nivel de învățământ, 3% din numărul total de copii/tineri incluși în învățământul profesional tehnic și 2% din numărul total de tineri din învățământul superior.

Campania este desfășurată de Ministerul Educației și Cercetării și UNICEF Moldova.