mamaplus

Zeci de copii din clasa I vor studia în săli învechite, care nu au fost reparate din lipsă de bani

-
//
20.08.2019

În cel puțin două școli din Capitală, mai mulți pici din clasa 1 vor fi întâmpinați cu săli deplorabile, fără mobilier și cu miros de mucegai. Totuși, părinții susțin că nu vor da un leu pentru renovarea claselor și așteaptă o soluție de la autorități. Altfel însă arată sălile ce au fost reparate din banii părinților. Sunt ca scoase din cutie și gata să-și deschidă ușile pentru noii elevi.

mamaplus

Imaginile cu sălile de clasă deplorabile au fost postate pe Facebook de către Olga, copilul căreia va merge anul acesta în clasa întâi la Liceul teoretic cu profil sportiv nr. 2. Recent, administrația școlii le-a arătat părinților clasa în care urmează să învețe micuții, iar cele văzute i-au lăsat fără grai.

Potrivit directoarei, sala a stat neatinsă mai bine de trei ani din lipsă de bani. Iar din suma alocată de stat în acest an, doar 150 de mii de lei, a fost schimbat acoperișul. În schimb, ceilalți copii care pășesc pentru prima dată în clasa întâi vor sta în săli renovate pe banii părinților. Acolo mobilierul este nou-nouț, iar pereții proaspăt văruiți.

„Dezastrul care este acolo tot nu l-au făcut profesorii, l-au făcut elevii. Nu ne-am gândit că o să avem elevi pentru trei clase de întâi. Alte clase, la decizia părinților. Nu pot să vă spun sume concrete pentru că nu sunt”, spune Elena Frunză, directoarea liceului teoretic cu profil sportiv nr. 2.

Chiar și așa, părinții au declarat că nu vor dona niciun bănuț pe reparație, iar administrația le-a răspuns că va încerca să schimbe geamurile și să împrumute mobilă de la alte instituții. Și în Liceul Alecu Russo din sectorul Râșcani situația este asemănătoare. Sălile repartizate picilor care merg în clasa întâi se află în semisol și până acum au servit drept bibliotecă și atelier de educație tehnică. Geamurile sunt vechi, iar în uși s-au format găuri. Mai mult, pe alocuri, podul este neacoperit, astfel că în caz de ploaie, copiii vor trebui să caute adăpost.

Din spusele părinților, administrația liceului le-ar fi promis să procure linoleum, însă mobilierul ar urma să apară abia în noiembrie. Până atunci, copiii ar trebui să se mulțumească cu podeaua din beton și pereții dărăpănați. Șefa Direcției Educație nu a răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Sursa: TV8.md