Un grup de 22 de persoane au obținut dreptul de a-și compara ADN-ul cu cel al unui medic olandez despre care se crede că ar putea fi tatăl a peste 200 de copii după ce a folosit propria sa spermă în locul celei a donatorilor, scrie The Guardian.
Jan Karbaat, care a murit în aprilie 2017, la vârstă de 89 de ani, a negat întotdeauna acuzațiile și a refuzat să coopereze cu cei care cred că ar putea să le fie tată. Dar o instanță olandeză a hotărât că pot fi luate probe ADN și comparate cu ale 22 de persoane, după ce a constatat că există suficiente dovezi care să sugereze că Karbaat și-a folosit propria spermă fără a anunța acest lucru.
Jan Karbaat, care a murit în aprilie 2017, la vârstă de 89 de ani, a negat întotdeauna acuzațiile și a refuzat să coopereze cu cei care cred că ar putea să le fie tată.
Dar o instanță olandeză a hotărât că pot fi luate probe ADN și comparate cu ale 22 de persoane, după ce a constatat că există suficiente dovezi care să sugereze că Karbaat și-a folosit propria spermă fără a anunța acest lucru. În 2017, 22 de copii care fuseseră concepeți cu ajutorul centrului medical Blijdorp a medicului Jan Karbaat din Barendrecht, la sud de Rotterdam, și 11 dintre părinții lor, au deschis acțiuni în instanță pentru a solicita teste ADN.
Medicul a murit cu o lună înainte de proces, iar avocatul familiei lui Karbaat s-a opus ferm acestor teste invocând intimitatea decedatului și a rudelor sale.
Atunci judecătorul a acceptat poziția familiei doctorului, dar între timp au apărut noi dovezi și o altă instanță a decis că interesele celor care vor să știe dacă medicul este sau nu părintele lor biologic sunt mai importante decât cele ale văduvei și moștenitorilor lui Karbaat.
Potrivit legislației olandeze, copiii născuți din donatori înainte de 2004, când legea a fost schimbată, nu au dreptul legal de a cunoaște identitatea părintelui lor biologic. Dar judecătorul a spus că acest caz este deosebit, având în vedere presupusa ilegalitate a acțiunilor medicului.
Legea olandeză limitează numărul de persoane care pot fi concepute de un donator de spermă la 25 de persoane. În timpul audierilor, mai mulți martori au declarat că doctorul olandez s-a lăudat că a conceput peste 60 de copii prin tratamentul FIV.
Când clinica sa a fost închisă în 2009, iar atunci au fost constatate nereguli administrative majore. Se crede că el a falsificat datele și descrierile donatorilor.