mamaplus

Sute de oameni și-au vândut câte un rinichi, crezând că le va crește la loc

-
//
04.04.2024

Satul Hokse din Nepal a fost supranumit „Valea Rinichilor”, deoarece cineva din aproape fiecare gospodărie și-a vândut un rinichi, pe sume infime. În mod uluitor, oamenii din Hokse au fost atât de naivi încât au crezut că le vor crește la loc  organele vitale, scrie evz.ro.

mamaplus

Imaginea disperării. Oamenii și-au vândut rinichii, crezând că  vor „crește” la loc.

Nepalezii care au recurs la acest gest, trăiesc de pe zi pe alta. Tinerii care se întorc acasă după ce au muncit în țările din Golf  au nevoie disperată de un transplant de rinichi, ceea ce înseamnă o criză de sănătate.

Localnicii din Hokse  au încercat cu disperare să scape de această practică, a vânzării rinichilor, în ultimii ani. Conform sursei citate, se simt păcăliți și au dezvoltat probleme grave de sînăatte.  Unii spun că au fost exploatați, unii susțin că chiar li s-a spus că rinichii li se vor reface. Unii au murit ca urmare a operațiilor.

Un tânăr nepalez  era atât de distrus financiar și emoțional, încât s-a gândit să-și pună capăt vieții. El a simțit că nu are „o altă opțiune” decât să călătorească în India pentru a-și vinde rinichiul unei femei.

A fost un proces care l-a marcat și pentru care a fost plătit cu 3.000 de lire sterline.

„M-am simțit slăbit și mi-am pierdut cunoștința”, spune el. Când m-am trezit, a fost foarte dureros. Acum nu pot lucra și încerc să spun oricui pot, să nu-și vândă rinichiul, conform sursei citate.

Suman nu era sigur dacă medicul știa ce face, dar legea indiană este clară – donatorii trebuie să fie înrudiți și trebuie să prezinte documentele relevante, menționează sursa citată.

Traficul de organe rămâne o problemă socială în India. Conform sursei citate, este alimentată de un decalaj mare între cerere și ofertă. Lipsa donatorilor a dat naștere unei piețe negre, medicii și spitalele fiind printre cei expuși în investigațiile privind cazurile „bani pentru rinichi”. Dar nu este unic pentru India. Estimările sugerează că la nivel global, unul din 10 organe transplantate a fost traficat.

„Agenții au făcut documente false în Kathmandu, inclusiv cărți de identitate indiene”, spune un bărbat , care și-a vândut și rinichiul în India pe o sumă infimă.