Termenul de protecţie a unei opere muzicale încetează după 70 de ani de la decesul ultimilor supravieţuitori ai textierului și compozitorului, indiferent dacă aceștia au fost sau nu desemnați drept coautori, potrivit unui proiect de modificare și completare a Legii privind dreptul de autor și drepturile conexe, proiect aprobat astăzi de cabinetul de miniștri, informează MOLDPRES.
”Drepturile interpretului la paternitate, nume şi la respectarea integrităţii interpretării se protejează pe un termen nelimitat”, se mai menționează în proiectul prezentat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Drepturile interpretului se protejează timp de cel puţin 70 de ani de la data efectuării celei mai vechi fonograme. În document sînt prevăzute termenele de protecție a drepturilor de autor și în alte cazuri.
Proiectul prevede și pedepse pentru încălcarea drepturilor de autor, ca recuperarea pierderilor, inclusiv a venitului ratat, suportate de partea lezată, perceperea profitului obţinut ilegal de persoana care a încălcat drepturile. De asemenea, persoana care va încălca drepturile de autor riscă să achite ”compensaţii de la 500 pînă la 500 000 lei pentru fiecare drept încălcat.”
În nota informativă a proiectului se menționează că modificările propuse de AGEPI vor contribui la alinierea prevederilor naționale la cele din actele europene și internaționale din domeniu.
Sursa: moldpres.md