mamaplus

Spitalele din Moldova se confruntă cu o lipsă acută de medicamente

-
//
04.02.2020

Instituțiile medicale din țară se confruntă cu lipsă de aprovizionare cu medicamente din cauza aplicării eronate a cadrului legal-normativ și a comunicării defectuoase. Declarațiile au fost făcute în cadrul în cadrul unei ședințe cu premierul Ion Chicu și ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

La ședință au fost constatate un șir de probleme de aprovizionare, ce se repetă anual, precum aplicarea eronată a cadrului legal – normativ și comunicarea defectuoasă. Acestea și alte disfuncții generează la începutul fiecărui an un deficit de asigurare cu medicamente a instituțiilor medicale. Mecanismul s-a dovedit a fi nefuncțional și ineficient.

Astfel, s-a luat decizia să fie revizuite competențele Centrului și modificarea cadrului normativ, astfel încât instituțiile medicale să poată realiza achiziții stringente de valoare mică.

Participanții la ședință au abordat și aspecte referitoare la sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate național. Compania Națională de Asigurări în Medicină a informat că soldul Fondului Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală /FAOAM/ constituie cca 400 mln de lei și rețineri de finanțare a instituțiilor nu sunt, toate plățile în avans prevăzute de legislație au fost achitate.

În cadrul ședinței a fost discutată utilitatea elaborării unui mecanism de evaluare a capacității agenților economici contractați de a-și îndeplini angajamentele asumate, respectând termenii și calitatea produselor.