mamaplus

Nou-născuți vânduți contra unor sume mari de bani în Ucraina

0
//
27.07.2021

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a deconspirat în regiunea Harkov o schemă de vânzare a copiilor nou-născuți către străini. Copilul, cu pachetul complet de acte, era vândut contra sumei de 60 de mii de dolari, informează marți serviciul de presă al SBU.

Potrivit serviciului, din grupare făceau parte cetățeni din regiunile Kiev și Harkov, inclusiv un conducător al unui centru de medicină reproductivă din capitala ucraineană.

“Răufăcătorii ajutau străinii la înregistrarea unor căsătorii fictive cu cetățeni ai Ucrainei. Apoi medicii complici confirmau oficial “infertilitatea” soției, motiv care serveau drept pretext pentru recurgerea la tehnologii reproductive adiționale. Ulterior, erau căutate candidate pentru rolul de mame surogat. Astfel, străinul obținea dreptul de a scoate copilul din țară”, informează SBU.

Totodată, SBU a constatat un caz de neglijență a lucrătorilor medicali în unul dintre centrele reproductive, care a dus la moartea unui nou-născut.

Reprezentanții organelor de forță au efectuat percheziții la centrul de medicină preventivă și la domiciliile persoanelor implicate în schemă, în urma cărora au ridicat telefoane mobile și computere care conțin probe ale activității ilegale, precum și documente.

SBU suspectează participanții la schemă de “îndeplinirea necorespunzătoare a sarcinilor de lucrători medicali și farmaceutici” și “uz de fals”, aceștia riscând până la 3 ani închisoare.