mamaplus

Lipsă acută de cadre didactice în țara noastră. Cele mai multe posturi vacante sunt în capitală

-
//
21.06.2022

Sistemul de învățământ din Moldova a început să se confrunte cu una dintre cele mai mari probleme - lipsa cadrelor didactice. În special în zonele rurale, un profesor poate să predea câte două-trei discipline. Acum, când școlile trebuie să se pregătească pentru un nou an academic, managerii de instituții de învățământ din țară sunt în căutarea a 2.161 de specialiști. Câte posturi vacante în fiecare raion sunt în prezent, vedeți mai jos. 

Numărul este în creștere cu circa 9% în comparație cu anul trecut când în școli se căutau 1.975 de profesori, arată datele Ministerului Educației și Cercetării, oferite la solicitarea AGORA.

Cei mai mulți profesori sunt căutați în municipiul Chișinău. Mai exact în cele circa 155 de școli și licee din capitală sunt posturi libere pentru 509 profesori. Vorbind în termeni procentuali, aproximativ o pătrime din posturile vacante pentru cadrele didactice sunt în Chișinău sau 25% din totalul de 2.161. 

Capitala este urmată de raionul Nisporeni, acolo unde sunt căutați 147 de profesori și UTA Găgăuzia unde e nevoie de 146 de profesori. Acest număr reprezintă circa 7% din numărul total de posturi vacante. 

În școlile din raionul Ungheni sunt căutați 129 de profesori, iar în Hîncești - cu 10 mai puțin, 119 de posturi vacante. În instituțiile de învățământ din Călărași și Ștefan Vodă sunt libere circa 4% din numărul total de locuri. În total, se caută câte 86 de învățători pentru fiecare raion. 

Ialoveni și Căușeni sunt următoarele raioane în ordine descrescătoare după numărul de posturi vacante. Astfel, în aceste localități managerii instituțiilor școlare sunt căutați 75 și respectiv 71 de profesori. 

Pentru a începe un nou an academic în componență deplină, școlile din Cahul și Căușeni e nevoie de 64 și respectiv 61 de profesori. Mai exact, circa 3% din numărul total de posturi vacante pe țară.

În raionul Cimișlia se caută 50 de profesori, iar în Fălești 49. În satele din regiunea raionului Leova și Sîngerei e nevoie de 46 de specialiști, iar la Strășeni și Drochia câte 40 de învățători. 

Dacă e să vorbim despre raionul Basarabeasca și municipiul Bălți, aflăm că aici se caută câte 34 de specialiști în domeniul pedagogic. Cele două raioane sunt urmate de Criuleni, acolo unde e nevoie de 33 de profesori. Iar la Florești și Cantemir sunt 32 de locuri vacante. 

În localitățile din raionul Orhei este un deficit de 31 de pedagogi. În ordine descrescătoare urmează Dondușeni, Rezina și Briceni. Aici în instituțiile de învățământ general se caută 27, 26 și respectiv 21 de profesori. 

În raioanele Soroca și Telenști e nevoie de câte 20 de cadre didactice. În Dubăsari și Șoldănești câte 19 pedagogi. 

Instituțiile de învățământ general din Taraclia sunt în căutarea a 14 profesori, iar cele din Ocnița și Glodeni au nevoie de câte 11 cadre didactice. 

Cei mai puțini profesori sunt căutați în Rîșcani și Edineț, câte șapte și respectiv șase specialiști. 

Potrivit datelor de pe site-ul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” pentru anul de studii 2022-2023 au fost pregătiți 780 de absolvenți. Dacă e să facem un raport de „cerere-ofertă” observăm că numărul de cadre didactice pregătite în Universitate acoperă doar 36% din numărul total necesar de specialiști în domeniu. 

După cum arată Biroul Naționale de Statistică, de la an la an, numărul profesorilor este într-o continuă descreștere în Republica Moldova. Dacă în anul de studii 2016/2017 în instituțiile de învățământ activau peste 50,7 mii de persoane, în anul 2020/2021, cifra este în descreștere cu peste 3.000 de profesori. Prin urmare, în prezent, în instituții activează puțin peste 47 de mii de dascăli.