mamaplus

Elevii își vor putea alege reprezentanții în consiliile școlare

-
//
17.09.2024

La data de 10 octombrie, în instituțiile de învățământ din țară vor avea loc alegeri pentru consiliile școlare ale elevilor. Cu această ocazie, Ministerul Educației lansează o campanie națională de informare.

mamaplus

„O să avem un sistem în care elevii vor alege cine îi reprezintă atât la nivel de școală, cât și la nivel de raion sau la nivel național. Iar membrii în consiliile naționale o să simtă că au în spate zeci de mii de elevi vocea cărora este auzită. Pe data de 10 octombrie vor avea loc alegeri în consiliile școlare ale elevilor. Vom invita școlile să asiste elevii în desfășurarea acestui proces de alegeri, care trebuire să fie corect, democratic”, a spus ministrul Dan Perciun la o conferință de presă, transmite ipn.md.

Autoritățile au alocat 3,5 milioane de lei pentru a susține campania de informare lansată. 

„În următoarele trei luni vom informa elevii despre rolul lor în consiliile elevilor”, a precizat ministrul.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Lavinia Vulpe, elevă la liceul „Aristotel”, a menționat despre metoda piramidală de înregistrare a rezultatelor alegerilor în consiliile școlare, apoi în cele raionale și, într-un, final în Consiliul Național al Elevilor. 

„Atât eu, cât și colegii mei suntem gata să oferim suport elevilor din consilii”, a subliniat eleva.

Șeful Direcției Tineret din cadrul Ministerului Educației, Marcel Marin, a precizat că în data de 15 noiembrie vor fi alese consiliile raionale ale elevilor, urmând ca ulterior să fie constituite și consiliile naționale.

„Vrem să avem până la 50 de consilii ale elevilor, dar și 50 de cadre didactice care să îi ajute. Intenționăm să acordăm finanțare pentru peste 30 de proiecte scrise de reprezentanții consiliilor elevilor”, a menționat funcționarul.

Consiliile elevilor reprezintă platforme de participare și reprezentare a elevilor, create la nivelul instituției de învățământ, care au scopul de a asigura participarea acestora în luarea deciziilor.