mamaplus

Copila de 14 ani din Cahul ar fi decedat din cauza gripei. Medicii vin cu detalii noi

-
//
18.12.2019

O adolescentă de 14 ani revenită din Marea Britanie a decedat recent la Spitalul raional Cahul în urma complicaţiilor generate de gripă.

Șeful Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menţionat că minora a ajuns la spital cu insuficiență respiratorie gradul III, pneumonie franc-lombară bilateral, insuficiență poliorganică şi şoc septic. Ulterior analizele de laborator au confirmat şi prezenţa gripei A(H3N2).

Amintim că la 10 decembrie, adolescenta de 14 ani a fost adusă la spitalul din Cahul cu ambulanța după ce s-a simțit rău și avea febră. Ulterior, fata s-a stins la spital. 

Conform medicilor, de la începutul sezonului rece în Moldova s-au înregistrat 9 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 5 în ultima săptămână. În aceeaşi perioadă în Laboratorul virusologic al ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 235 probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute cu rezultat pozitiv la prezența virusurilor gripale în 2 probe – AH3N2. A fost confirmată prezența virusurilor non-gripale la 62 persoane.

Specialiştii susţin că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva virusului gripal este vaccinarea.