Ce-ai zice dacă te-am învăța să creezi cristale colorate și dulci? Este un proces foarte interesant și pe placul copiilor. Cu siguranță acestea vor fi servite cu cea mai mare plăcere de către copilaș dar, procesul de creare a cristalelor îl va bucura și mai mult, mai ales că pentru el va fi o adevărată lecție de chimie.
Pentru crearea cristalelor dulci veți avea nevoie de:
- borcane sau pahare mari;
- bețișoare din lemn;
- clipse de agățat rufele;
- coloranți alimentari;
- aromatizatori (după dorință);
- mult zahăr;
- multă răbdare.
Să le preparăm deci:
Pentru 4 pahare de apă, avem nevoie de 10 pahare de zahăr (deliciul merită această „jertfă”). Turnăm apa într-o cratiță mai mare și adăugăm 4 pahare de zahăr. Punem cratița la fiert iar când compoziția începe să fiarbă adăugăm și cele 6 pahare de zahăr rămase. Amestecăm incontinuu până când zahărul se topește. Dacă zahărul s-a topit, luăm cratița de pe foc și o lăsăm să se răcească pentru 15 minute.
Cât timp siropul se răcește pregătiți bețișoarele. Înmuiați-le mai întâi în apă, apoi în zahăr, aveți grijă ca zahărul să se lipească foarte bine de bețișor. Astfel veți pune temelia viitoarelor cristale. Urmează un moment foarte important: bețișoarele trecute prin zahăr trebuie să se usuce foarte bine, în caz contrar cristalele nu se vor forma!
Turnați siropul în borcane și în fiecare dintre borcane adăugați câte un colorant alimentar și aromatizatori (după dorință).
În fiecare borcan cufundați (dar nu până la fund) câte un bețișor pregătit anterior, fiți atenți ca bețișorul să nu atingă borcanul în nici un fel. Fixați-l cu o clipsă.
Acum totul e gata. Trebuie să așteptăm. Borcanele trebuie puse într-un loc uscat și călduț, se poate chiar și la soare. Cristalele vor începe ,,a crește” treptat, proces care este foarte interesant de urmărit în fiecare zi. Peste o săptămână cristalele vor fi mari deja.
Într-un final veți obține niște cristale colorate și foarte dulci!