Vă pare că copilul dumneavoastră totdeauna plutește în nori şi din această cauză pierde o mulţime de lucruri importante? Acest punct de vedere este eronat, iar un studiu recent a descoperit că oamenii care sînt în mod constant distrați, au o cantitate mare de memorie de lucru, ceea ce le dă posibilitatea de a deţine o mulţime de informaţii în capul și a le manipula mental.
Copiii de la şcoală au nevoie de această memorie în fiecare zi, pentru a îndeplini diferite sarcini, cum ar fi capacitatea de a ţine pasul cu instrucţiunile date de profesori sau reținerea de fraze.
În timpul studiului, voluntarii au fost rugați să efectueze una sau două sarcini simple, în care cercetătorii au testat cît de mult rătăcesc gîndurile participanţilor.
La sfîrşitul experimentului, participanţii au măsurat volumul memoriei de lucru după capacitatea de a-şi aminti o serie de litere, care au fost intercalate cu probleme simple de matematică.
Daniel Levinson, psiholog de la Universitatea din Wisconsin-Madison, SUA, a declarat că la cei care aveau cel mai mare volum al memoriei de lucru, gîndurile de multe ori rătăceau în timpul acestor sarcini simple, dar aceasta nu a avut nici un efect asupra îndeplinirii sarcinilor, relatează telegraph.co.uk.
Toate acestea înseamnă că, în anumite condiţii, atunci cînd sarcina nu este prea dificilă, persoanele cu resurse suplimentare de memorie de lucru au posibilitatea să le folosească pentru a se gîndi la alte lucruri care nu sînt legate de ceea ce fac.
Volumul memoriei de lucru este, de asemenea, asociat cu indicatorii de inteligență, cum ar fi înţelegerea, citirea, şi IQ.
Cercetătorii au explicat că o astfel de planificare pe care o facem în viaţa de zi cu zi, atunci cînd mergem în autobuz sau suntem în cabina de duş, probabil, este susţinută de memoria de lucru. Creierul nostru doar încearcă să realoce resurse pentru sarcini mai importante.