mamaplus

Moldovenii aruncă la gunoi o treime dintre alimentele pe care le procură

-
//
14.10.2024

Moldovenii aruncă la deșeuri o treime dintre alimentele pe care le procură pentru consum, în timp ce, la nivel global, peste 730 de milioane de oameni suferă de foame, arată datele statistice prezentate de analistul economic Veaceslav Ioniță. Pentru a preveni risipa alimentară, cetățenii pot dona alimente la Banca de Alimente.

mamaplus

Reprezentanta instituției, Anna Ceban, a precizat că anul precedent au fost recuperate 124.000 de tone de alimente, pe când doar în prima jumătate a acestui an deja sunt recuperate 125.000 de tone de alimente, ceea ce înseamnă 250.000 de porții de mâncare, transmite radiomoldova.md. 

„Aceste alimente ajung în momentul în care sunt bune pentru a fi consumate de acești beneficiari și au un aport extrem de valoros pentru aceste servicii sociale, pentru că, pe de o parte, diversifică meniul lor. Într-o cantină socială nu se consumă zilnic lactate sau fructe și legume proaspete. Pe de altă parte, cresc accesul oamenilor nevoiași de a consuma alimemnte de calitate”, a spus Anna Ceban.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în acest an ar ajunge la deșeuri câte 71 de kilograme de alimente pe cap de locuitor, sau 180.000 de tone de alimente, echivalentul a 3.000 de vagoane marfare. Anul trecut risipa de alimente a constituit 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022.