mamaplus

Câți bani alocă statul pentru meniul zilnic al copiilor în școală

-
//
09.09.2024

De la unu septembrie majoritatea instituțiilor școlare din raionul Căușeni au demarat procesul de alimentație a copiilor în școală. În anul 2024 statul alocă 16 lei 50 de bani pentru meniul zilnic al micuților.

mamaplus

Este vorba de școlarii care fac parte din treapta primară și care sunt hrăniți zilnic în intervalul dintre ore. Potrivit Direcției educație a raionului Căușeni, în primele nouă zile ale anului școlar, doar o singură instituție din raion mai are probleme la capitolul alimentație, este vorba de gimnaziul satului Grădinița, unde se caută bucătari, în rest toate celelalte 28 de unități școlare alimentează copii conform ordinului Ministerului Educației, transmite studio-l.online.

3.470 de elevi din raionul Căușeni sunt alimentați la început de an școlar. La data de 2 septembrie adică în prima zi de școală 23 de unități școlare din totalul de 29 au reușit să le pună pe masă copiilor un prânz cald.

La data de 3 septembrie 4 instituții precum LT Alexandr Pușkin din Căușeni, Alexei Mateevici Căușeni, gimnaziile Plop Știubei și Ucrainca au demarat procesul de alimentare a copiilor, iar la 4 septembrie gimnaziile Prometeu și Vasile Alecsandri din Copanca au fost cele care au încheiat șirul instituțiilor școlare ce au demarat procesul de alimentație a copiilor. Până la data de 9 septembrie doar gimnaziul din satul Grădinița mai avea probleme privind asigurarea cu un prânz cala al elevilor.

Una dintre cele mai exemplare unități școlare din raionul Căușeni care ani la rând alimentează copii chiar din prima zi de școală este Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Căușeni. 618 de copii din ciclul primar au început a fi alimentați chiar din prima zi de școală. Bucătăresele de la această instituție afirmă că picii sunt alimentați după toate standardele, iar copii primesc pe masă o porție bună de energie.

Din cei 3.470 de elevi care sunt alimentați la nivel de raion 2.830 sunt din treapta primară, 460 de elevi din tot raionul se alimentează în clasele a 5-a a 9-a, 40 de copii din treapta liceală, iar 140 fac parte din familii social vulnerabile. În anul 2024 statul alocă 16 lei 50 de bani pentru meniul zilnic al micuților, pentru cei peste 600 de copii alimentați zilnic la LT Mihai Eminescu statul alocă peste 1 milion 700 de mii de lei. Alimentaţia în şcoli este asigurată din contul statului doar pentru copiii din clasele primare.