mamaplus

Reguli pentru folosirea telefonului mobil în școlile din România. Se aplică din septembrie

-
//
08.08.2024

Ministerul Educației a anunțat că, începând din septembrie, elevii vor trebui să respecte un nou regulament. Iată ce vor avea interzis să facă în timpul orelor de curs, scrie evz.ro.

mamaplus

Una dintre prevederile noului Statut al Elevului, prezentat de Ministerul Educației, interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor, cu excepția cazurilor în care acestea sunt folosite în scop educativ și cu acordul profesorului. Ministerul a anunțat că acest statut, împreună cu Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial, marcând astfel un pas important în reglementarea utilizării dispozitivelor mobile în școli.

Ambele documente au inclus restricții privind folosirea telefoanelor mobile, încă din faza de proiect, reflectând o preocupare constantă a autorităților educaționale pentru menținerea unui mediu de învățare adecvat. Interdicția de a folosi telefoanele mobile în timpul orelor este de asemenea prevăzută în Legea învățământului preuniversitar, subliniind eforturile continue de a limita distragerile și de a încuraja utilizarea tehnologiei doar în scopuri educative.

Conform anunțului de miercuri, 7 august, nerespectarea interdicției privind folosirea telefoanelor mobile poate duce la confiscarea temporară a dispozitivelor de către personalul școlii. Acestea vor fi returnate la sfârșitul orelor din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, în funcție de regulamentul intern al instituției de învățământ.

Anunțul subliniază, de asemenea, că aceste restricții nu se aplică dispozitivelor utilizate de elevii cu cerințe educaționale speciale (CES), care sunt autorizați să le folosească. Astfel, se asigură că nevoile specifice ale acestor elevi sunt respectate și integrate în mod corespunzător în mediul educațional.