Așadar, specialiștii recomandă ca frigiderul să fie spălat minim odată pe săptămână (sau odată la două săptămâni) cu apă curată și oțet.
- Într-un frigider temperatura este rar uniformă. Aceasta descrește de sus în jos. Mențineți temperatura frigiderului la/sub 4°C.
- Temperatura de congelare trebuie să fie minus 18° C. Verificați temperatura periodic cu ajutorul termometrului.
- Orice creștere de temperatură provoacă creșterea microbiană și reduce termenul de valabilitate a unui produs.
Mai mult de atât, gospodinele trebuie:
- Să se cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă;
- Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie puse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de 0˚C+4˚C și separat pe raftul de mai jos, în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;
- Să se păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
- Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
- Să se îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte produse;
- Să se spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și, ulterior, înainte de a le consuma.
Totodată, responsabilii informează consumatorii că pot sesiza Agenția asupra oricăror abateri din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit Call Center-ul: 022-511-511