La mai multe stațiuni de pe litoralul românesc, autoritățile sanitare au depistat bacteria E.coli în apele Mării Negre. Pe 19 iulie, Institutul Naţional de Sănătate Publică din România a declarat că valorile crescute ale concentraţiei de E.coli descoperite în apa Mării Negre nu au fost constante şi nu se încadrează în „situaţie anormală”.
Totuși, Institutul le recomandă oamenilor de pe litoral să nu intre cu capul sub apă, „pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri”, transmite newsmaker.md.
Institutul român a menționat că în cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită, clasificarea apelor de îmbăiere efectuându-se utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare.
„Aceste creşteri nu au fost constante (timp mai multe zile) şi nu se încadrează în «situaţie anormală» şi nici în situaţia de «poluare pe termen scurt», pentru că valorile din ziua următoare creşterii s-au încadrat în valori normale. Creşterile valorilor indicatorilor microbiologici au fost punctuale şi disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”, au declarat reprezentanții Institutului, relatează digi24.ro.
Prezenţa E.coli în apa potabilă şi apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreţinute, a explicat Institutul.
„Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantităţi mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezenţa E. Coli în apa de îmbăiere este redus, faţă de prezenţa microorganismului în apa potabilă”, a spus Institutul Naţional de Sănătate Publică din România.
Totuși, reprezentanții Institutului au venit cu o serie de recomandări pentru populaţie pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate concentrațiilor crescute de E.coli în apa de mare.
„Evitarea ingestiei apei şi a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi. Îmbăierea doar în zonele amenajate şi monitorizate unde se afişează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duş după îmbăiere. Utilizarea corectă a grupurilor sanitare şi spălatul pe mâini după folosire. Respectarea normelor generale de igienă. Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată şi de către producător /distribuitor”, au menționat reprezentanții Institutului.