mamaplus

Fii ecoeroul Chișinăului: Peste 500 de copii, instruiți cum să sorteze deșeurile

-
//
12.07.2023

Așa cum practicile bune se însușesc încă din copilărie, autoritățile au decis să învețe micuții cum să sorteze corect deșeurile. Pe parcursul întregii veri, angajații de la Regia Autosalubritate sunt implicați în campania de informare, ”Fii ECOEROUL Chișinăului”. În cadrul acesteia, deja au fost instruiți peste 500 de pici, printre ei și un grup de copilași de la o tabără de zi, care astăzi au învățat reguli noi de colectare a deșeurilor. Chiar dacă sunt mici, copiii au tratat cu seriozitate teme importante, precum poluarea mediului, transmite tv8.md.

mamaplus

Convinși că schimbarea vine de la ei, mai mulți copii de la o tabără de zi din Capitală au participat astăzi la o lecție mai puțin obișnuită. Îndrumați de angajații de la Regia Autosalubritate, micuții au învățat cum să sorteze corect deșeurile, așa încât, să nu dăuneze mediului înconjurător.

”Trebuie mai întâi să-i scoatem capacul, să o strivim și să-i scoatem eticheta”.

Dacă pentru unii tot ce au învățat astăzi a fost ceva nou, alții ne-au spus că de mult timp sortează deșeurile după toate regulile.

”- De unde ai învățat aceste practici?

 - De la mama”.

 ”Mie lecția de azi mi s-a părut o lecție foarte interesantă și utilă pentru noi, deoarece am învățat multe lucruri bune, care pot schimba viitorul planetei și țării noastre”.

De la începutul verii, până acum, cei de la ”Regia Autosalubritate” au organizat 15 întruniri cu copiii, în care le-au povestit cum să protejeze mediului înconjurător. 

”Vrem să vorbim mai mult despre gestionarea deșeurilor, în special despre sortarea la sursă, cât este de important să o facem acasă și de unde să începem, dacă nu de la cei mici, pentru că cât nu ar fi de straniu, cei mici de obicei vin cu reguli noi în casă și respectiv, cred că aceste reguli vor fi preluate și de către părinți.” 

În pofida numeroaselor campanii de informare, privind necesitatea de a sorta deșeurile și a spațiilor special amenajate în oraș, oamenii continuă să arunce gunoiul laolaltă.

”În primele două săptămâni ale fiecărei luni sunt evacuate deșeurile din containerele galbene și albastre. În cea de a treia săptămână, cele din containerele verzi. Totuși, puțini sunt cei care respectă regula de sortare a deșeurilor. Deși tomberonul verde este destinat doar pentru sticlă, aici putem vedea deșeuri de tot felul.”

Cei care aruncă gunoiul la întâmplare se apără și spun că nu au timp pentru a-l sorta. 

”- Nu întotdeauna. 

 - De ce? 

 - Nu știu, am aruncat în grabă și atât”. 

”- Păi cum să arunc deșeurile? 

 - Le aruncați toate împreună? 

 - Păi cum altfel?”

Anul trecut, doar în Capitală au fost colectate peste 170 de mii de tone de deșeuri, dintre care peste 4500 de tone au fost reciclate. Pentru acest lucru, autoritățile au scos din buget peste 2 milioane de lei.