mamaplus

Baby Shower Party – ce este și cum să organizezi o petrecere reușită

-
//
10.09.2022

Baby Shower este o petrecere organizata de obicei de catre persoanele apropiate pentru o viitoare mamica. Iata cum se organizeaza o astfel de petrecere, cateva recomandari utile si idei de cadouri.

Ce este petrecerea Baby Shower?

Baby Shower Party este o petrecere organizata pentru viitoarea mamica, cu scopul de a sarbatori sarcina si nasterea care urmeaza. Desi pare un nou trend, in realitate are la baza o traditie destul de veche, insa sub alte nume si cu alte „reguli”.

Inca din vechi timpuri, in Egipt sau India se organizau diferite ritualuri pentru viitoarea mamica si pentru bebelusul ce urmeaza sa vina pe lume – in care se ofereau daruri si urari de bine pentru viitoarea mamica. Acum acest ritual este sub forma unei petreceri-surpriza pentru viitoarea mamica.

Este un mod prin care cei dragi isi pot manifesta dragostea, aprecierea, bucuria si entuziasmul cu privire la sarcina si nastere. De asemenea, este o modalitate prin care familia si prietenii pot veni in ajutorul viitorilor parinti cu daruri si alte lucruri utile.

De fapt, astfel de petreceri au devenit populare in Statele Unite dupa razboaie, ca modalitati prin care viitorii parinti erau ajutati sa faca fata dificultatilor economice odata cu venirea pe lume a copilului. In timp, aceasta sarbatoare a inceput sa fie populara si in Europa, inclusiv in tara noastra in ultima perioada. Numele in sine ar putea fi tradus astfel prin „scaldarea” mamei in daruri si urari de bine.

Cand se organizeaza Baby Shower?

Petrecerea Baby Shower este organizata de obicei in ultimul trimestru de sarcina. Uneori, insa, poate fi facuta mai devreme, in functie de alegeri si de starea mamei – mai ales daca in ultimele luni de sarcina va avea nevoie de mai multa odihna. De multe ori, petrecerea este organizata cu aproximativ 6 saptamani inainte de nastere. Poate fi mai util sa intrebati viitorii parinti cand prefera sa fie organizata petrecerea sau sa va interesati de programul lor daca vreti sa fie o petrecere-surpriza. Nu exista o regula stricta cu privire la momentul in care sa organizati un baby shower, deoarece depinde de confortul parintilor si de circumstante.

Cine organizeaza petrecerea?

mamaplus

Petrecerea poate fi organizata de orice persoana apropiata din viata viitoarei mamici – prietene, surori, alte rude apropiate etc. De asemenea, petrecerea poate fi organizata uneori de sot sau chiar de insasi viitoarea mamica. Nu exista reguli. De obicei, insa, petrecerea este organizata de prietenele apropiate si este o petrecere-surpriza. Modul de organizare sta la latitudinea fiecareia. Poate fi o petrecere restransa, intima, sau una cu mai multi invitati. Uneori se apeleaza chiar la un organizator de evenimente sau event planner.

Cum alegem data si locatia?

Primele aspecte de care sa tineti cont sunt data evenimentului, locatia, dar si ce tip de petrecere va fi – daca vor fi invitate doar femei, daca pot participa si barbati, copii etc. Data si locatia sunt adesea dependente una de alta, in functie de disponibilitati. Puteti sa organizati evenimentul intr-un loc pe care viitorii parinti ii iubesc, fie ca este un restaurant, casa unor membri ai familiei, acasa la niste prieteni, la un spatiu de joaca (mai ales daca vor participa si copii) sau chiar acasa la viitorii parinti – daca este mai confortabil pentru ei. De asemenea, puteti organiza o petrecere Baby Shower in aer liber – la  o terasa, un spatiu verde potrivit, sub forma unui picnic sau gratar, la o pensiune etc. Este important sa tineti cont de preferintele viitorilor parinti.

In general se recomanda sa fie o petrecere de zi, de prefarat la ora pranzului, pentru a nu fi prea obositoare pentru viitoarea mamica. Atunci cand programati ora petrecerii, discutati mai intai cu viitorii parinti si stabiliti o data si o ora mai potrivite pentru ei. Tineti cont de faptul ca, daca petrecerea este tinuta acasa la mamica, cineva ar trebui sa ramana ulterior pentru a ajuta la curatenie.

mamaplus

Lista de invitati

De obicei, este o petrecere doar pentru femei, insa in alte cazuri pot fi invitati si barbati. Lista de invitati pentru fiecare baby shower este diferita. De obicei, sunt invitati membrii apropiati ai familiei si prietenii. Insa, tineti cont de preferintele mamei, pentru ca la urma urmei este o petrecere organizata pentru ea. Daca ati stabilit ca la petrecere sa vina doar femei sau sa veniti fara copii, respectati acest lucru.

Tematica petrecerii 

Tematica si culorile alese sunt importante pentru a pregati decorul, aranjamentele, meniul etc. Poate fi legata de genul bebelusului, de preferintele mamei, de anotimp, de pasiunile mamei etc. Decoratiunile pentru baby shower pot include bannere cu mesaje, baloane, aranjamente florale etc. Insa, nu trebuie sa fie de obicei prea elaborate, pentru a nu incarca spatiul prea mult. Concentrati-va pe cateva detalii precum o masa tip bufet aranjata dragut sau un colt amenajat special pentru poze, de exemplu.

Aveti grija ca tematica si cromatica sa se oglindeasca in tot ce inseamna elemente de decor, activitati, invitatii, tort, mancare. Puteti alege fete de masa care sa integreze tematica aleasa, baloane cu mesajele tip „It’s a boy”, „It’s a girl” sau „Baby Shower Party”, flori, bannere etc. Puteti plasa si diferite cartonase cu mesaje si citate pentru Baby Shower, felicitari pentru Baby Shower etc.

Meniul pentru Baby Shower 

In ceea ce priveste organizarea mesei, tineti cont de faptul ca de obicei este pe baza de gustari, tip bufet Baby Shower. Poate include un platou cu branzeturi, aperitive reci, fructe, briose, tarte etc. Insa, sigur ca puteti opta si pentru mancaruri gatite mai complicate. Uneori se poate apela la o firma de catering. Nu exista reguli, totul tine de preferintele si alegerile voastre.

Pentru dulciuri, luati in considerare briosele sau tartele. Tine cont de restrictiile alimentare ale mamei si ale oaspetilor. Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume branzeturi din lactate nepasteurizate, peste crud, sucuri nepasteurizate, deserturi cu ou crud etc. In ceea ce priveste bauturile, optati pentru cafea, ceai, sucuri de fructe sau cocktail-uri fara alcool. Deoarece viitoarea mamica trebuie sa evite alcoolul, cel mai bine este sa evitati bauturile alcoolice.

Alaturi de bufet si dulciuri, este necesar si un tort pentru Baby Shower. Poate fi un tort clasic sau unul din mini tortulete. Insa, trebuie sa respecte tematica aleasa. Puteti alege un tort de morcovi sau carrot cake, cheesecake sau orice alt fel de tort, in functie mai ales de preferintele viitoarei mamici.

Activitati pentru petrecerea Baby Shower

In functie de tematica si tipul petrecerii, puteti sa va ganditi la diferite activitati de pus in practica – jocuri amuzante, activitati handmade, jocuri cu intrebari (insa aveti grija sa nu puneti intrebari ce produc anxietate, stres sau disconfort), momentul de dezvaluire a sexului bebelusului, desfacerea cadourilor etc. Insa, retineti ca jocurile si activitatile nu trebuie facute neaparat – totul tine de preferintele voastre si in special ale mamicii. De asemenea, daca mama nu se simte confortabil sa deschida cadourile, nu trebuie facut acest lucru. Practic, nu exista reguli – totul tine de confortul si disponibilitatea celor prezenti.

Buget, cheltuieli si sarcini

Uneori organizatorul petrecerii poate alege sa suporte toate cheltuielile. Insa, in general aceste cheltuieli se vor imparti intre invitati, cei care practic organizeaza aceasta petrecere. Tineti cont de parerile celorlalti implicati in organizare atunci cand vine vorba despre cheltuieli si buget. De asemenea, poate fi util sa impartiti sarcinile, sa delegati. Mai multe prietene sau rude se pot ocupa de diferite sarcini si responsabilitati, incat sa nu fie toate pe umerii unei singure persoane.

Alte recomandari:

  • Poate fi util ca viitoarea mamica sa stabileasca o lista de cadouri utile, pentru a nu primi anumite lucruri sau jucarii de care nu va avea nevoie sau cadouri identice.
  • Baietel sau fetita? Petrecerea poate fi o ocazie de dezvaluire a sexului copilului, daca parintii prefera acest lucru.
  • Faceti multe poze pe care la final sa le includeti intr-un album in amintirea acestei frumoase zile.
  • Evitati sa puneti multe intrebari mamicii, mai ales intrebari care produc anxietate sau disconfort. De asemenea, evitati sa coplesiti viitoarea mamica, mai ales ca se apropie nasterea, cu sfaturi, pareri sau sa povestiti anumite experiente de nastere si alaptare care ii pot cauza teama sau anxietate. Cu siguranta are suficiente temeri si griji privind nasterea, astfel ca nu mai are nevoie sa ii fie alimentate. 

Idei de cadouri pentru Baby Shower

mamaplus

Cum alegi cadoul pentru Baby Shower? Este util ca mamica sa stabileasca o lista de cadouri necesare, astfel incat sa nu primeasca lucruri pe care poate le are deja sau acelasi cadou de doua ori. O alta modalitate poate fi ca toti invitatii sa stabileasca de la inceput ce cadouri vor aduce, ca acestea sa nu se repete. Insa, nu este neaparat.

Cadourile pentru Baby Shower pot fi cadouri utile, cadouri personalizate, decoratiuni, cadouri simbolice etc. Iata cateva idei:

  • hainute pentru bebelus;
  • geanta pentru scutece;
  • scutece si servetele pentru bebe;
  • biberoane, tetine si bavete;
  • lampa de veghe;
  • landou pentru bebe;
  • marsupii pentru bebe;
  • sistem de monitorizare pentru bebelus;
  • scaun de hranire;
  • sterilizator pentru biberoane;
  • masa de infasat;
  • o paturica pentru bebe;
  • leagan sau balansoar pentru bebelus;
  • pompa de san;
  • perne de gravide; 
  • rama foto;
  • carticele pentru bebelusi;
  • kit amprenta bebelusului;
  • albumul bebelusului;
  • un voucher cadou la spa sau la salon pentru mamica;
  • produse de ingrijire pentru mamica;
  • card cadou;
  • sedinta foto de maternitate sau portret de familie dupa nastere etc.

In final, cel mai important lucru este ca mama – si tatal, daca este un baby shower mixt – sa se bucure de aceasta zi si de petrecere, alaturi de toti cei dragi, sa primeasca multa dragoste, cadouri utile si urari de bine.