Ministerul Muncii și Protecției Sociale informează că în anul 2021 au fost abandonați șapte copii, dintre care doar unul a revenit acasă. Alți șapte minori au fost abandonați în 2022, iar niciunul nu a fost reintegrat. Reprezentanții ministerului precizează, cu referire la legislația în vigoare, că micuții abandonați sunt cei identificați ca fiind fără părinți sau fără însoțitor legal, dacă nu se pot stabili datele de identitate ale minorului sau ale părinților lui. Dacă se preconizează măsuri de reintegrare, este creat un plan de asistență pentru fiecare caz în parte.
Specialiștii afirmă că fiecare dintre cazuri este unic și se intervine individual. Printre criteriile de care țin cont atunci când decid reintegrarea copiilor se numără capacitățile parentale adecvate, metodele disciplinare și de comunicare utilizate de către îngrijitori sau părinți, încurajarea dezvoltării sănătoase a copilului, participarea la activitățile școlare ale copilului, dar și sursele de informare consultate atunci când apar probleme legate de creșterea, educația și sănătatea minorilor.
Autoritățile punctează că prioritare sunt depășirea situațiilor de risc, astfel încât micuții să nu fie separați de părinți. În cazurile când interesul copiilor prevalează și nu pot rămâne în familiile biologice, prioritară este plasarea minorilor în servicii de tip familial, nu în instituții rezidențiale.
Totodată, autoritatea precizează că micuții care revin în familii se află sub monitorizarea autorității tutelare. Specialiștii în domeniul protecției sociale trebuie să se asigure că drepturile lor nu sunt lezate.