Bebelușii nu știu cum să respire pe gură sau să-și sufle nasul, iar atunci când au căile nazale înfundate, ar trebui să apelezi la irigarea nazală. Trebuie să faci cât de multe irigări este nevoie pentru a-ți ajuta copilul să se simtă confortabil și să respire mai ușor. Desigur, copiii nu consideră că spălăturile nazale sunt distractive, drept pentru care aplicarea următoarelor strategii poate fi oarecum dificilă.
Iată câteva sfaturi pentru a facilita o irigare nazală efectuată asupra unui bebeluș:
- Irigarea ar trebui să aibă loc înainte de masă și de culcare.
- Bebelușul ar trebui să stea întins cu fața în sus sau în jos. Încearcă să-i menții capul într-o parte și asigură-te că nu este dat pe spate.
- După manevră, așază-l în șezut pentru a facilita eliminarea secrețiilor.
- Dacă nasul bebelușului este foarte înfundat, introdu o cantitate mică de lichid cu o seringă și masează regiunea vizată pentru a înmuia secrețiile. Apoi, introdu mai mult lichid.
- Copiii mai mari vor fi capabili să-și curețe nasul pe cont propriu, înclinându-și capul într-o parte și apoi în cealaltă.
Trei strategii pentru a efectua irigarea nazală la copii
Întins pe spate, cu capul înclinat
Acesta este cel mai popular mod de a efectua o irigare nazală, dar nu este și cel mai eficient. Practic, lichidul se introduce forțat în căile nazale (fie cu o seringă, fie cu un flacon cu doză unică), în timp ce copilul stă întins pe spate cu capul înclinat. Scopul acestei strategii este curățarea în profunzime a nasului într-un mod rapid și simplu. Însă lichidul nu va putea să ajungă în fundul nasului, unde se acumulează mucusul. Așadar, această strategie nu este utilă dacă mucusul este gros și dens, deoarece lichidul va fi împins înapoi.
În șezut
Acest mod de a efectua irigarea nazală este foarte util în cazul copiilor mai mari. Capul ar trebui înclinat înainte, iar lichidul injectat ca în exemplul anterior. După ce ai administrat lichidul, copilul trebuie să inhaleze forțat pentru ca irigarea să aibă loc. Drept consecință, această tehnică nu este posibilă la bebeluși. Însă, asemenea strategiei de mai sus, nici aceasta nu poate curăța cele mai adânci regiuni ale nasului și nu dă randament dacă mucusul este foarte gros.
Întins pe spate sau stând jos, cu capul lăsat pe spate
Acesta reprezintă un tip de irigare nazală foarte eficientă. Adoptând poziția menționată, lichidul poate fi introdus în nări încet și fără presiune, ajungând în fundul nasului și apoi pătrunzând în gât, trăgând o parte din mucus după el. Secrețiile mai lipicioase sau vâscoase sunt rehidratate atunci când iau contact cu lichidul introdus în nas. Apoi, copilul trebuie să inhaleze forțat pentru ca mucusul acumulat în fundul nasului să treacă în gât, după care va putea fi înghițit sau scuipat.